Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία: Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Στο μικροσκόπιο ενδεχόμενες παραβάσεις του ποινικού κώδικα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη στις δύο τράπεζες, που συμφώνησαν για την επείγουσα συγχώνευση τον περασμένο μήνα.

Ελβετία: Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Οι ελβετικοί εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για πιθανή παράνομη δραστηριότητα σε σχέση με την κυβερνητική υποστήριξη για την εσπευσμένη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ανέφεραν οι Financial Times.

Οι δύο τράπεζες συμφώνησαν να συγχωνευτούν τον Μάρτιο ως μέρος μιας έκτακτης συμφωνίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων με στόχο την αποφυγή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις παγκοσμίως.

«Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία θέλει να εκπληρώσει την αποστολή και την ευθύνη της να συνεισφέρει σε ένα καθαρό χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ελβετία και προχωρά σε ενδελεχή εξέταση προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα σε οποιαδήποτε κατάσταση εμπίπτει στο πεδίο δραστηριότητάς της», δήλωσε η αρχή στους Financial Times.

Τον περασμένο μήνα, η UBS με έδρα τη Ζυρίχη αναγκάστηκε από τις ελβετικές αρχές να εξαγοράσει την επί μακρόν εγχώρια αντίπαλό της Credit Suisse.

Η συμφωνία δεν ήταν δημοφιλής σε τοπικό επίπεδο και την Κυριακή, η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger ανέφερε ότι η νέα οντότητα θα μπορούσε να μειώσει τις θέσεις εργασίας έως και 30%.

«Αν δεν είχαμε κάνει τίποτα, οι μετοχές της [Credit Suisse] θα ήταν άχρηστες τη Δευτέρα και οι μέτοχοι θα είχαν πάει σπίτι τους με άδεια χέρια», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter το περασμένο Σαββατοκύριακο δικαιολογώντας τη συμφωνία.

Η εισαγγελία της Βέρνης εξετάζει ενδεχόμενες παραβάσεις του ελβετικού ποινικού κώδικα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη στις δύο τράπεζες, που συμφώνησαν για την επείγουσα συγχώνευση τον περασμένο μήνα, ανέφερε η εφημερίδα, η οποία επικαλείται την αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v