Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για... μετασεισμούς μετά την κατάρρευση της First Republic

Παρά την εξαγορά ενεργητικού και παθητικού από την JP Morgan, η τρίτη κατάρρευση περιφερειακής τράπεζας θα έχει επιπτώσεις. Τι περιμένουν οι επενδυτές. Ο ρόλος των αρχών.

Φόβοι για... μετασεισμούς μετά την κατάρρευση της First Republic

Κορυφαίοι επενδυτές στέλνουν σήματα συναγερμού μετά τη διάσωση της First Republic, υποστηρίζοντας ότι η τρίτη κατάρρευση μιας τράπεζας των ΗΠΑ από τον Μάρτιο απειλεί να περιορίσει την πίστωση και να επιδεινώσει την οικονομική επιβράδυνση.

Η ταχεία πώληση των υπολειμμάτων της τράπεζας στην JP Morgan ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (σ.σ. ώρα ΗΠΑ), καθώς επενδυτές και χρηματοδότες κατέβηκαν στο Μπέβερλι Χιλς για το συνέδριο του Ινστιτούτου Milken, μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του είδους της, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Αν και η αποτυχία της προβληματικής τράπεζας οδήγησε σε ξεπούλημα μετοχών ορισμένων τραπεζών τη Δευτέρα, δεν πυροδότησε τον ίδιο βαθμό χάους στην αγορά όπως η προηγούμενη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, προκαλώντας σχετική ανακούφιση σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ωστόσο, αρκετοί εξέχοντες επενδυτές χρησιμοποίησαν την ημέρα έναρξης του συνεδρίου για να προβλέψουν μετασεισμούς μετά την πρόσφατη αναταραχή. Υποστήριξαν ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανόνες, που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητά τους να δανείζουν, τη στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να αισθάνεται την πλήρη πίεση των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.

«Υπάρχει μια τάση να αναπνέουμε με ανακούφιση τέτοια πρωινά», είπε ο Ντέιβιντ Χαντ, διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων PGIM, στους παρευρισκόμενους στο Milken. «Στην πραγματικότητα, μόλις αρχίζουν οι επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ».

«Πρώτα απ' όλα, θα δούμε μια πραγματική ενίσχυση των ρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα σε πολλές περιφερειακές τράπεζες», είπε ο Χαντ, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των νέων κανόνων θα είναι «αρκετά περιοριστικός».

Ο Rishi Kapoor, διευθύνων σύμβουλος της Investcorp με έδρα το Μπαχρέιν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δευτερογενείς και τριτογενείς επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα πρόκειται να προκαλέσουν περιοριστικές οικονομικές συνθήκες».

Άλλοι προειδοποίησαν ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει λιγότερο περιθώριο ελιγμών, εάν η οικονομία σταματήσει και είπαν ότι ορισμένοι επενδυτές έχουν... ευσεβείς πόθους, προβλέποντας ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος μετά από μια νέα άνοδο κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, απέδωσε στον «εφησυχασμό» τις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε περιττή απορρύθμιση... και τώρα είδαμε το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε. Είδαμε ότι η εποπτεία δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο».

Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε επίσης ότι ο γρήγορος ρυθμός των πρόσφατων bank runs στις ΗΠΑ, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από την ικανότητα των αποταμιευτών να μετακινούν χρήματα μέσα από το διαδίκτυο με ένα μόνο κλικ, θα απαιτούσε «πολλές νέες ρυθμίσεις... σκεφτόμαστε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό».

Ωστόσο, ορισμένοι ομιλητές στο συνέδριο είπαν ότι η αναταραχή απέδειξε τη συνολική ανθεκτικότητα των αμερικανικών τραπεζών. «Όταν κάνεις ένα βήμα πίσω και κοιτάς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, είναι απίστευτα υγιές», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup Τζέιν Φρέιζερ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v