BlackRock και λοιποί μεγάλοι επενδυτές καλοβλέπουν ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα

Στροφή υπέρ της ασφαλούς αγοράς χρέους ευρωπαϊκών εταιρειών, καθώς η γηραιά ήπειρος ξαναβρίσκει τον βηματισμό της ενώ στις ΗΠΑ τα ρίσκα γίνονται όλο και πιο απειλητικά, στη σκιά της τραπεζικής αναταραχής. Oι κινήσεις των spread και οι ευκαιρίες.

BlackRock και λοιποί μεγάλοι επενδυτές καλοβλέπουν ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα

Κορυφαίοι παγκοσμίως διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αγοράζουν ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα, θεωρώντας τη γηραιά ήπειρο ως ασφαλέστερο τόπο εν μέσω τρικυμίας στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Οι διαχειριστές χρημάτων της BlackRock και της Legal & General Investment Management προτιμούν ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας έναντι αντίστοιχου αμερικανικού χρέους, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της συμφωνίας για τη διάσωση της First Republic Bank, γράφει το Bloomberg. Βλέπουν ευκαιρίες αγοράς στα πιστωτικά περιθώρια της Ευρώπης — τα οποία εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγαλύτερος κίνδυνος στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Michael Krautzberger, επικεφαλής EMEA της BlackRock, ο οποίος επισήμανε το ανώτατο όριο του χρέους τονίζοντας πως «η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι συγκριτικά φθηνή» σε σύγκριση με τα ιστορικά spread.

Η προτίμηση στην Ευρώπη συνιστά μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν οι αγορές κατέρρεαν στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Τώρα, με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να έχει πιάσει κορυφή, τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν και την αναταραχή του τραπεζικού τομέα να εστιάζεται στις ΗΠΑ - χάρη στην αυστηρότερη νομοθεσία στην Ευρώπη - η περιοχή γίνεται ανάρπαστη.

Στις ΗΠΑ αυξάνονται οι φόβοι ότι θα εμφανιστούν περισσότερες προβληματικές τράπεζες - με πιο φρέσκο παράδειγμα την PacWest - και ότι η περιφερειακή τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις δανειολήπτριες εταιρείες. Αν και η Ευρώπη δεν έχει ανοσία σε αντίστοιχες ανησυχίες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ ελλοχεύουν περισσότεροι κίνδυνοι, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις διατηρούν υψηλότερα ποσοστά μόχλευσης.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη από την προοπτική διακράτησης έως τη λήξη είναι καλά στην ευρωπαϊκή πίστωση, κυρίως επειδή η ποιότητα είναι υψηλότερη», δήλωσε ο Fahd Malik, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Alliance Bernstein.

Ο John Roe, επικεφαλής multi-asset funds στη Legal & General Investment Management, προκρίνει επίσης τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα αυτή τη στιγμή. «Θα προτιμούσα να αγοράσω πίστωση στην Ευρώπη – τα spread είναι μεγαλύτερα, αλλά όχι επειδή τα ομόλογα είναι πιο ριψοκίνδυνα», είπε. 

Ενώ επενδυτές συρρέουν στην Ευρώπη, τα πιστωτικά περιθώρια των εταιρικών ομολόγων - το χάσμα μεταξύ του κόστους δανεισμού εταιρειών και Δημοσίου - συγκλίνουν με τα αντίστοιχα πέραν του Ατλαντικού. Η τρέχουσα διαφορά μειώθηκε στις 20 μονάδες βάσης, έναντι 71 μονάδων τον Οκτώβριο, και αρκετοί αναμένουν ότι η Ευρώπη θα επιστρέψει σε ιστορικά πιο σφιχτά spread όσο βρίσκεται στο προσκήνιο η τραπεζική κρίση των ΗΠΑ και μια πιθανή ύφεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v