Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανοί τραπεζίτες ζητούν από SEC έρευνα για χειραγώγηση και short selling

«Από τις δύο χρεοκοπίες τραπεζών τον Μάρτιο, ορισμένα μέλη μας έχουν βιώσει σημαντικό short selling, που δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάστασή τους ή τις γενικές συνθήκες του κλάδου», τονίζουν σε επιστολή.

Αμερικανοί τραπεζίτες ζητούν από SEC έρευνα για χειραγώγηση και short selling

Αμερικανοί τραπεζίτες ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει μέτρα ενάντια σε αυτό που αποκαλεί χειραγώγηση της αγοράς και καταχρηστικές πρακτικές short selling, μετά τις τελευταίες βουτιές στο χρηματιστήριο.

Οπως  μεταδίδει το MarketWatch, η επιστολή της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζιτών (ΑΒΑ) προς τον πρόεδρο της SEC Gensler έχει ημερομηνία της Πέμπτης, μέρα κατά την οποία συνέβη ένα ακόμη sell off των περιφερειακών τραπεζών.

Η μετοχή της PacWest Bancorp μειώθηκε στο μισό ενώ οι μετοχές της Western Alliance Bancorp υποχώρησαν κατά 38%.

Η SPDR S&P Regional Banking έχει υποχωρήσει 39% φέτος και ήδη η SVB Financial, η Signature Bank και η First Republic Bank έχουν καταρρεύσει.

«Από τις δύο χρεοκοπίες τραπεζών τον Μάρτιο, ορισμένα από τα μέλη μας έχουν βιώσει σημαντικό short selling των μετοχών τους, που δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάστασή τους ή τις γενικές συνθήκες του κλάδου -πράγματι, το short selling ήρθε μετά από σχετικά ευνοϊκές αναφορές κερδών από ορισμένες από τις εν λόγω τράπεζες και από αντίστοιχα τραπεζικά ιδρύματα», ανέφερε η επιστολή της ABA, από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ρομπ Νίκολς, ο οποίος κάποτε υπηρετούσε στο Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

«Παρατηρήσαμε επίσης εκτεταμένη ανάλυση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την υγεία διαφόρων τραπεζών και τον τομέα γενικά που φαίνεται αποκομμένος από τις υποκείμενες οικονομικές πραγματικότητες. Προτρέπουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει αυτή τη συμπεριφορά», αναφέρεται στην επιστολή.

Η επιστολή ανέφερε ότι το short selling μπορεί να είναι ένα «νόμιμο και σημαντικό χρηματοοικονομικό εργαλείο», αλλά όχι όταν «στρεβλώνει τις αγορές μέσω χειραγώγησης και κατάχρησης».

Οι τράπεζες επέμειναν ότι δεν έχουν βιώσει ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων μετά την κατάρρευση της First Republic Bank. Ωστόσο, οι τράπεζες στο τέλος του τέταρτου τριμήνου είχαν συλλογικές μη πραγματοποιηθείσες απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό τους, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corp.

Η Federal Reserve συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια φέτος -την Τετάρτη ήταν η πιο πρόσφατη άνοδος-, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στα ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες. Επιπλέον, οι περιφερειακές τράπεζες αποτελούν σημαντική πηγή δανεισμού εμπορικών ακινήτων, έναν τομέα για τον οποίο ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Berkshire Hathaway, Charlie Munger, έχουν εκφράσει ανησυχίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v