Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert από τις αμερικανικές τράπεζες για τα εμπορικά ακίνητα

Στελέχη και επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των αυξανόμενων επιτοκίων και των άδειων κτιρίων στην αγορά των 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Alert από τις αμερικανικές τράπεζες για τα εμπορικά ακίνητα

Οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για αυξανόμενα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, ένα τομέα 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν επώδυνα για τις τράπεζες, που έχουν ήδη κλονιστεί από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times,η  αύξηση των επιτοκίων, η πτώση των τιμών και η μείωση της ζήτησης για χώρους γραφείων μετά την πανδημία είχαν πιέσει την αγορά εμπορικών ακινήτων. Όμως αυτά τα προβλήματα εντάθηκαν καθώς οι φετινές χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic προκάλεσαν ανησυχίες για άλλες περιφερειακές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων για εμπορικά ακίνητα.

«Η ιδιωτική αγορά δεν έχει αρχίσει να μειώνει έντονα την ακίνητη περιουσία», δήλωσε στους Financial Times ο συμπρόεδρος της Apollo Global Management, Scott Kleinman.

«Αυτό θα είναι το επόμενο αναπόφευκτο γεγονός στις ΗΠΑ. Δεν υπήρξε κρίση εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του '90».

Η διευθύντρια επενδύσεων της Guggenheim Partners, Anne Walsh, δήλωσε ότι ο πόνος θα συγκεντρωθεί σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αστικών κέντρων όπως το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη, καθώς και σε κτίρια γραφείων δεύτερης κατηγορίας που χρήζουν επισκευής.

«Πιθανότατα θα μπούμε σε ύφεση στα ακίνητα, αλλά όχι σε ολόκληρη την αγορά ακινήτων», είπε η Walsh. «Οι τράπεζες θα είναι πολύ επιλεκτικές σχετικά με τα δάνεια που είναι διατεθειμένες να δώσουν».

Σημείωσε ότι ορισμένες τράπεζες απαιτούσαν προσωπικές εγγυήσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων - στις οποίες οι δανειολήπτες δεσμεύουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλίσουν ένα στεγαστικό δάνειο - ένα σημάδι των αυστηρότερων προτύπων δανεισμού που δείχνει ότι οι τράπεζες υποχωρούν.

Σε έρευνα της Federal Reserve που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η πλειονότητα των τραπεζών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ακολούθησαν αυστηρότερα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια για μη οικιστικά ακίνητα το πρώτο τρίμηνο, ενώ καμία δεν χαλάρωσε τα πρότυπα.

Ένα τείχος χρέους έχει επίσης προγραμματιστεί για αποπληρωμή τα επόμενα χρόνια. «Υπάρχει ένας γκρεμός ωρίμανσης (χρέους) για πολλά από αυτά τα ακίνητα τα επόμενα χρόνια, ένα σημαντικό μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από περιφερειακές τράπεζες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας.

«Τα εμπορικά ακίνητα είναι μόχλευση στη μόχλευση στη μόχλευση... αν οι άνθρωποι αναγκαστούν να ξετυλίξουν γρήγορα αυτή τη μόχλευση, μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα μέρη».

Για πολλά χρόνια, οι κατασκευαστές ακινήτων βασίζονταν στον φθηνό δανεισμό και στην επένδυση των χρημάτων σε μια αγορά αυξανόμενων τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

Τώρα, όπως είπε ο Mathieu Chabran, συνιδρυτής της εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ύψους 43 δισ. δολαρίων Tikehau Capital, «βλέπουμε μια τέλεια καταιγίδα αυξανόμενων επιτοκίων που αναγκάζουν τα περιουσιακά στοιχεία να επανατιμολογηθούν, σε συνδυασμό με μια διαρθρωτική πτώση στα ποσοστά απασχόλησης και τη γήρανση των περιουσιακών στοιχείων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v