Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλά επιτόκια... διαρκείας από την ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού

Πότε αναμένεται μείωση επιτοκίων. Τι εκτιμούν οικονομολόγοι. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αλλάζει το σκηνικό.

Υψηλά επιτόκια... διαρκείας από την ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό σημείο για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο θεωρείται ότι θα φτάσει στο υψηλό του 3,75% το  καλοκαίρι, αναμένεται πλέον το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις για το πρώτο, έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 5-11 Μαΐου.

Σε αυτό το σενάριο, οι προσδοκίες για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων και είναι επί του παρόντος η προτιμώμενη μέτρηση τιμών των αξιωματούχων, δείχνουν να καθυστερεί να υποχωρήσει και να παραμένει στο 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους -πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανησυχία πολλών φορέων χάραξης πολιτικής για τη διαρκή φύση του δομικού πληθωρισμού. Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% αυτό τον μήνα, δεσμευόμενη να οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε «αρκετά περιοριστικά επίπεδα» και να το διατηρήσει εκεί για «όσο χρειάζεται» για να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο.

Ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να κατεβάσει ταχύτητα:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v