ΗΠΑ: Ιστορικό ρεκόρ στα χρέη των νοικοκυριών, πάνω από τα $17 τρισ.!

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο. Απότομη επιβράδυνση στη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Κοντά στο $1 τρισ. οι οφειλές σε πιστωτικές κάρτες.

ΗΠΑ: Ιστορικό ρεκόρ στα χρέη των νοικοκυριών, πάνω από τα $17 τρισ.!

Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ εμφάνισαν σημάδια αυξανόμενης οικονομικής πίεσης το πρώτο τρίμηνο, με τις καθυστερήσεις πληρωμών να αυξάνονται για τα περισσότερα είδη καταναλωτικών δανείων.

Σύμφωνα με έκθεση της Fed που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 148 δισ. δολάρια ή 0,9%, στα 17,05 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό επίπεδο του χρέους είναι κατά 2,9 τρισ. δολάρια υψηλότερο από το επίπεδο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ποσοστό του χρέους που κατέστη ληξιπρόθεσμο - που σημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον 30 ημερών - αυξάνεται για τους περισσότερους τύπους δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών και του χρέους αυτοκινήτων.

Η χορήγηση στεγαστικών δανείων κατέγραψε μεγάλη πτώση το πρώτο τρίμηνο, στα 324 δισ. δολάρια. 

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Oι οφειλές σε πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 986 δισ. δολαρίων. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που δεν καταγράφεται πτώση στις οφειλές σε πιστωτικές κάρτες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v