Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν φωτιά τα στοιχήματα κατά της τουρκικής λίρας

Παρά την πολιτική τεχνητής σταθεροποίησης, το τουρκικό νόμισμα διασώζεται οριακά από το φράγμα 20:1, ενώ οι πιθανότητες να πέσει στις 29 λίρες ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους αβγατίζονται. Ο ρόλος πιθανής επανεκλογής Ερντογάν.

Παίρνουν φωτιά τα στοιχήματα κατά της τουρκικής λίρας

Περισσότερο από ποτέ «ρίχνουν» την τουρκική λίρα τα στοιχήματα, καθώς οι traders εκτιμούν ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα κυριαρχήσουν έναντι του κρατικού ελέγχου επί του συναλλάγματος.

Ήδη δοκιμάζεται η αποφασιστικότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Η λίρα στην Κωνσταντινούπολη υποχώρησε πάνω από 20 προς 1 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά χθες Δευτέρα, αγγίζοντας απώλειες έως 4,1% προτού τελικά ανακάμψει στα επίπεδα της Παρασκευής. Το τουρκικό νόμισμα ξεπέρασε για λίγο και σήμερα Τρίτη το φράγμα των 20 λιρών ανά δολάριο, προτού επανέλθει.

Αυτή η ανθεκτικότητα δεν εμπόδισε τους traders να αυξάνουν τα στοιχήματα για μια πιο απότομη πτώση της λίρας. Οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης (options) βλέπουν πιθανότητες 54% για αποδυνάμωση της αξίας του νομίσματος σε 29 λίρες ανά δολάριο το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που θα σήμαινε υποτίμηση 32%. Μια τέτοια προοπτική συγκέντρωνε πιθανότητες 36% στις 15 Μαΐου, δηλαδή μόλις μια εβδομάδα πριν, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

 «Η πολιτική των τουρκικών αρχών για τεχνητή σταθεροποίηση της λίρας πιέζεται όλο και περισσότερο», δήλωσε ο Ulrich Leuchtman, επικεφαλής ερευνών συναλλάγματος στην Commerzbank. «Βλέπουμε αυτά τα επεισόδια γρήγορων και απότομων αλμάτων να αποκτούν αυξημένη συχνότητα και ένταση».

Το πρόσθετο κόστος για προστασία έναντι υποχώρησης της λίρας το επόμενο εξάμηνο - σε αντίθεση με την αντιστάθμιση έναντι κερδών - έκλεισε σε υψηλό ρεκόρ 19 ποσοστιαίων μονάδων τη Δευτέρα, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε από 10,7 τον Ιανουάριο, και έμεινε στις 18 την Τρίτη.

Αυτό το άλμα έρχεται αφότου ο πρόεδρος Ερντογάν κέρδισε την υποστήριξη του εθνικιστή τρίτου υποψηφίου, που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενισχύοντας τις πιθανότητές του να παρατείνει την 20ετή διακυβέρνησή του μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Η κεντρική τράπεζα ζήτησε από ορισμένες τράπεζες της χώρας να μειώσουν τις ημερήσιες αγορές συναλλάγματος στη διατραπεζική αγορά κατά επιπλέον 25% τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες των παγκόσμιων επενδυτών ότι οι κυβερνητικές πολιτικές - που κυμαίνονται από κρατική παρέμβαση έως μειώσεις επιτοκίων απέναντι σ' έναν αυξανόμενο πληθωρισμό - θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερο πόνο στην οικονομία. Τα εναλλακτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη σταθεροποίηση της λίρας την έχουν καταστήσει μεταξύ των λιγότερο ασταθών νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους έξι μήνες.

Το Bloomberg Economics εκτιμά πως, με δεδομένη τη συσσώρευση αδυναμιών, η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να γίνει πιο ορθόδοξη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα σφίξει και θα απομακρυνθεί από ένα δίκτυο εναλλακτικών εργαλείων. Το πρόβλημα του πληθωρισμού της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά, πιθανότατα θα διατηρηθεί για λίγο και βραχυπρόθεσμα θα εμφανιστούν μαύρα σύννεφα πάνω από τη λίρα.

Οι προσπάθειες σταθεροποίησης της λίρας είναι «μη βιώσιμες», δήλωσε ο Peter Kisler, διαχειριστής hedge funds της Trium Capital με έδρα το Λονδίνο. Ο Ερντογάν «θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ή/και να αποδυναμώσει το νόμισμα».

«Με μεγάλη πιθανότητα επανεκλογής του Ερντογάν, έρχεται η μέρα του απολογισμού για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας», δήλωσε ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer με έδρα το Ντουμπάι, που παρέχει έρευνα και δεδομένα για τις αναδυόμενες αγορές σε επενδυτές. «Ένας συνδυασμός υψηλής ανάπτυξης, υπερπληθωρισμού, βαθιά αρνητικού πραγματικού επιτοκίου, σχεδόν μηδενικών καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων και σταθερού νομίσματος είναι μη βιώσιμος. Σ' αυτή την περίπτωση, κάτι θα πρέπει να δώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v