Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέκυψε τελικά στην ύφεση η Γερμανία

Αναθεωρήθηκε χαμηλότερα το ΑΕΠ. Η οικονομία συρρικνώθηκε 0,3% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από πτώση 0,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Εσβησαν οι ελπίδες ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από μια τέτοια μοίρα.

Υπέκυψε τελικά στην ύφεση η Γερμανία

Σε ύφεση μπήκε η Γερμανία τον χειμώνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, σβήνοντας τις ελπίδες ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να ξεφύγει από μια τέτοια μοίρα παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η παραγωγή του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, μετά από πτώση 0,5% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία. Η αρχική της εκτίμηση τον περασμένο μήνα ήταν ότι είχε μείνει στάσιμη.

Το αποτέλεσμα είναι μια οπισθοδρόμηση για τη Γερμανία, η οποία παρά το γεγονός ότι γλίτωσε από τα πιο ζοφερά σενάρια που φοβόταν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση που απέκλεισε τον Ιανουάριο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ενοχος είναι ο βασικός μεταποιητικός τομέας, όπου μια βαθύτερη ύφεση δημιουργεί αμφιβολίες για την ανάκαμψη που πολλοί αναμένουν τα επόμενα τρίμηνα.

Πράγματι, η βιομηχανική αδυναμία επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές των επιχειρήσεων. Ένας δείκτης προσδοκιών από το ινστιτούτο Ifo μειώθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες τον Μάιο, ενώ μια έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων έδειξε μηδενική αύξηση του ΑΕΠ για το 2023.

Μια έκθεση της Bundesbank αυτή την εβδομάδα προσέφερε κάποια αισιοδοξία -υποδηλώνοντας ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί «ελαφρώς» αυτό το τρίμηνο καθώς οι μεγάλες εκκρεμότητες παραγγελιών, η χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος υποστηρίζουν τα εργοστάσια.

Για τους οικονομολόγους της Commerzbank, μια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο φαίνεται τώρα πιο πιθανή από την ανάκαμψη που συνεχίζουν να προβλέπουν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους.

Ο πληθωρισμός επίσης δεν βοηθά: Εξακολουθεί να ξεπερνά το 7% και δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα καθώς οι αυξανόμενοι μισθοί τροφοδοτούν ισχυρές πιέσεις, σύμφωνα με την Bundesbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v