Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μακρόν ζητά ιδιωτικές επενδύσεις για να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα

Να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη βοήθεια φτωχότερων χωρών ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, ανοίγοντας την παγκόσμια σύνοδο στο Παρίσι για τη χρηματοδότηση κλιματικών πολιτικών. Πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η παγκόσμια αρχιτεκτονική δανεισμού, με ενίσχυση εγγυήσεων και μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ο Μακρόν ζητά ιδιωτικές επενδύσεις για να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επενδυτές να παράσχουν γενναία αύξηση στη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες απειλές από την κλιματική αλλαγή, ανοίγοντας την αυλαία συνόδου κορυφής στο Παρίσι, όπου συμμετέχουν παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, με αντικείμενο συζήτησης νέους τρόπους αύξησης της χρηματοδότησης για το κλίμα.

Οι συνομιλίες έχουν στόχο να δοθεί ώθηση προς μια αναθεώρηση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής δανεισμού, έτσι ώστε πολυμερείς θεσμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα να μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να αυξήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε μαζική αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα τόσο για την καταπολέμηση της φτώχειας όσο και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για τον σκοπό αυτό, επανέλαβε το αίτημά του για αλλαγές στη διεθνή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, ώστε να αρθεί μέρος του κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να θεσπιστούν μηχανισμοί εγγυήσεων που θα τους επιτρέψουν να επεκταθούν σε τοποθεσίες όπου δεν το κάνουν επί του παρόντος.

«Χωρίς τον ιδιωτικό τομέα, τα κρατικά ταμεία και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, δεν θα ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση», είπε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είπε στο ραδιόφωνο RFI, πριν από τη σύνοδο κορυφής, ότι οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περίπου 200 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τους επόμενους μήνες, αξιοποιώντας τους ισολογισμούς τους και αναλαμβάνοντας περισσότερο ρίσκο. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, θέσπιση ειδικής φορολόγησης στις θαλάσσιες μεταφορές καθώς και τρόπους να βελτιωθεί η αναδιάρθρωση χρεών και να ενισχυθεί η δύναμη πυρός των διεθνών θεσμών.

Τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει η ΕΕ να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα εξέθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της στα πράσινα ομόλογα και στην εμπορία εκπομπών άνθρακα.

Όπως είπε, η ΕΕ θα δεσμεύσει 1 δισ. ευρώ μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αντίστοιχους θεσμούς στα κράτη-μέλη, ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών όταν τοποθετούν τα χρήματά τους σε χώρες με μεγαλύτερο κίνδυνο. Ετσι, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να προσελκυστούν έως και 20 δισ. ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις.

Υποστήριξε επίσης την επιτυχία του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, το οποίο είπε ότι είχε έσοδα 142 δισ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του το 2005, ενώ μείωσε τις εκπομπές κατά 35%. Ωστόσο, μόνο το 4% των παγκόσμιων εκπομπών καλύπτεται επί του παρόντος, διευκρίνισε ζητώντας ενίσχυση και επέκταση της προσπάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v