Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε τρεις μήνες αυξήθηκαν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως

Την άνοδο οδηγούν τα φυτικά έλαια. Φρένο σε εξαγωγές ρυζιού πάτησε η Ινδία, ακραία καιρικά φαινόμενα περιορίζουν τη συγκομιδή σε περιοχές της Κίνας και της νότιας Ευρώπης.

Πρώτη φορά σε τρεις μήνες αυξήθηκαν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως

Πρώτη φορά σε τρεις μήνες αυξήθηκαν οι διεθνείς τιμές τροφίμων, καθώς οι διαταραχές του εμπορίου από την Ινδία έως τη Μαύρη Θάλασσα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν νέες ανησυχίες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων ενισχύθηκε 1,3% τον Ιούλιο, με οδηγό τα φυτικά έλαια. Πρόκειται για ανάκαμψη από το χαμηλό δύο ετών που έφτασε τον προηγούμενο μήνα, καθώς εμφανίζονται νέες απειλές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που βοήθησε στην εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών καλλιεργειών στο εξωτερικό. Επιπλέον, η κορυφαία εξαγωγέας ρυζιού, η Ινδία, απαγόρευσε ορισμένες αποστολές του βασικού προϊόντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιορίζουν τη συγκομιδή σε μέρη όπως η Κίνα και η νότια Ευρώπη.

Ο δείκτης ρυζιού του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2011, μετά τους περιορισμούς από την Ινδία. Αυτό «εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά εκείνους που είναι πιο φτωχοί και που αφιερώνουν μεγαλύτερο μερίδιο των εισοδημάτων τους για να αγοράσουν τρόφιμα», ανέφερε ο FAO. 

Ενώ ο δείκτης παραμένει πολύ κάτω από το ρεκόρ του περασμένου έτους, η αύξηση ενέχει νέο κίνδυνο για τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος παραμένει υψηλός σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι στα ύψη στην Αίγυπτο, αν και η πορεία έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ή να μειώνεται σε χώρες όπως η Κένυα και η Βραζιλία.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 12% κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Η άνοδος προήλθε από τις εμπορικές αβεβαιότητες της Μαύρης Θάλασσας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις καλλιέργειες στη Βόρεια Αμερική και τις υποτονικές προοπτικές παραγωγής φοινικέλαιου, ανέφερε ο FAO.

Απαγορεύει τις εξαγωγές ελαιόλαδου η Τουρκία 

Η Τουρκία έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα και βαρελιών ελαιολάδου μέχρι την περίοδο συγκομιδής τον Νοέμβριο.

H κίνηση έρχεται ως απάντηση στην καταστροφική ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη, η οποία οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα και άνοδο της τιμής του ελαιολάδου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου και το δημοσίευμα του Middle East Eye, οι τιμές παραγωγού και αγοράς έχουν εκτοξευθεί κατά 102% στην Τουρκία από τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία καταγράφηκε άνοδος κατά 84%, στην Ιταλία 58% και στην Ελλάδα 72%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανέφερε ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία, τους σημαντικότερους παραγωγούς στον κόσμο, μειώθηκε κατά 20% την περίοδο 2022-2023 λόγω της ξηρασίας. Αντίθετα, η παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 62% την ίδια περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v