Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίντνερ: Μετά πολλών εμποδίων η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

«Πολλά και συγκεκριμένα προβλήματα» εμποδίζουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, τόνισε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών. Ευθύνες κυβερνήσεων και διοικήσεων στον δρόμο για ενοποιημένη αγορά και «ορατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών στο παγκόσμιο παιχνίδι».

Λίντνερ: Μετά πολλών εμποδίων η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

Αργά βήματα στην προσπάθεια σφυρηλάτησης στενότερων δεσμών μεταξύ των κατακερματισμένων τραπεζικών αγορών της Ευρώπης βλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υπογραμμίζοντας τον δισταγμό της χώρας του σχετικά με το σχέδιο που οι τραπεζίτες θεωρούν κρίσιμο για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

«Σχετικά με την τραπεζική ένωση, υπάρχουν πολλά και συγκεκριμένα προβλήματα», είπε ο Λίντνερ σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Handelsblatt. Αυτά «αφορούν και τη γερμανική κυβέρνηση, καθιστώντας χρονοβόρα την περαιτέρω πρόοδο».

Οι τράπεζες έχουν αποφύγει την απόκτηση ανταγωνιστριών τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μετά την οικονομική κρίση του 2008 οι κυβερνήσεις όρθωσαν εμπόδια που περιόρισαν τη ροή καταθέσεων και κεφαλαίων.

Από τότε, τα κράτη μέλη δεν έχουν συμφωνήσει πώς θα μοιράζονται τους κινδύνους προκειμένου να μετατρέψουν την ΕΕ σε μια πραγματικά ενοποιημένη αγορά. Σχέδιο που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος με σκοπό να γίνει μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δεν απόλαυσε ιδιαίτερη υποστήριξη. Η Γερμανία, μάλιστα, ήταν από τους πιο ένθερμους επικριτές.

Ο Λίντνερ είπε ότι είναι πιο πιθανό τα επόμενα χρόνια οι κυβερνήσεις να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την άρση των φραγμών στις επενδύσεις που ρέουν σε διάφορες κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση για συνέχιση των συγχωνεύσεων αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών, πρόσθεσε.

Ωστόσο, τόνισε, θα καλωσόριζε τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών τραπεζών να έχουν «ορατό ρόλο στο παγκόσμιο παιχνίδι», επιτρέποντας στη γερμανική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες να βασίζονται στις τράπεζές τους για το διεθνές εμπόριο.

Παράλληλα, ο Φιλελεύθερος υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε σχέδια πώλησης του μεριδίου περίπου 15% που κατέχει η γερμανική κυβέρνηση στην Commerzbank, η οποία -σύμφωνα με στελέχη- θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για ευρωπαϊκά deals, μεταδίδει το Bloomberg.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη με την ανάπτυξη της τράπεζας», είπε ο Λίντνερ. «Εξελίσσεται προς τη στρατηγική του 2024, την οποία υποστηρίζουμε», πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση εμμένει στον μακροπρόθεσμο στόχο της για ιδιωτικοποίηση μη απαραίτητων κρατικών εκμεταλλεύσεων. Αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Commerzbank».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v