Καταρρίφθηκαν drones με στόχο στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ

Οι επιθέσεις συνέβησαν την επομένη του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Δεν διευκρινίζεται σε ποιους ή ποιες οργανώσεις ανήκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Καταρρίφθηκαν drones με στόχο στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ

Επιθέσεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων και του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ «απετράπησαν» και τα drones αυτά «καταρρίφθηκαν», με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελαφρείς τραυματισμοί, ανέφεραν οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ, με φόντο τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ο αμερικανός στρατός αμύνθηκε εναντίον τριών drones που βρίσκονταν κοντά σε δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο Ιράκ», σημείωσε το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Στο δυτικό Ιράκ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον δυο drones, καταστρέφοντας το ένα και προκαλώντας ζημιά στο άλλο, κάτι που είχε αποτέλεσμα να υποστούν ελαφρείς τραυματισμούς δυνάμεις του συνασπισμού. Στο βόρειο Ιράκ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέστρεψαν ένα drone, χωρίς το συμβάν να προκαλέσει τραυματισμούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM, στην οποία δεν διευκρινίζεται σε ποιους, ή σε ποιες οργανώσεις, ανήκαν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Τις τελευταίες ημέρες, ιρακινές ένοπλες ομάδες προσκείμενες στο Ιράν απείλησαν να επιτεθούν εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, ο οποίος έχει πλέον χιλιάδες νεκρούς.

Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι ομάδες αυτές ανέλαβαν χθες την ευθύνη για δυο χωριστές επιθέσεις με drones εναντίον ιρακινών βάσεων όπου στρατωνίζονται δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού.

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο, σύμφωνα με τις οργανώσεις, τη βάση Άιν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, κι η δεύτερη την Αλ Χαρίρ, στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια).

Αναφερόμενη σε αυτή την τελευταία επίθεση, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν ανέφερε πως «οπλισμένο» drone κατέπεσε χθες σε περιοχή «της ερήμου», χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Εξάπλωση του πολέμου;

Οι επιθέσεις με drones έγιναν την επομένη του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Η Χαμάς κατηγόρησε για το πλήγμα το Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του επέρριψε την ευθύνη στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από μαχητές της, την ενδέκατη ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Από το βράδυ της Τρίτης, ιρακινές οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πως διέπραξαν «σφαγή» στη Γάζα. Μια από αυτές, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, απαίτησε οι Αμερικανοί να «φύγουν» από το Ιράκ, σε διαφορετική περίπτωση θα «γευτούν τις φλόγες της κόλασης».

«Σε αυτή τη στιγμή αυξημένης επαγρύπνησης, παρακολουθούμε άγρυπνα την κατάσταση στο Ιράκ και στην περιοχή», σημείωσε χθες Τετάρτη η CENTCOM, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμη να «υπερασπιστεί» τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού «έναντι οποιασδήποτε απειλής».

Ως την περασμένη χρονιά, οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν στόχος συχνών επιθέσεων με ρουκέτες και drones. Ωστόσο από το καλοκαίρι το 2022, οι επιθέσεις αυτές καταλάγιασαν, στο μέτρο που επανήλθε κάποια σταθερότητα στο Ιράκ.

Γενικά για τις επιθέσεις αυτές δεν ακολουθούσαν αναλήψεις ευθύνης. Οι ΗΠΑ κατηγορούσαν γι’ αυτές οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Περίπου 2.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ και άλλοι περίπου 1.000 στρατιωτικοί χωρών μελών του συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v