«Ανησυχία» προκαλεί στο ΝΑΤΟ η συνάντηση Όρμπαν-Πούτιν

Συνήλθαν πρέσβεις κρατών της Συμμαχίας στη Βουδαπέστη προκειμένου να μοιραστούν κοινές «ανησυχίες ασφαλείας» που τους προκάλεσε η πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο. «Υπονομευτής της δυτικής ενότητας» ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

«Ανησυχία» προκαλεί στο ΝΑΤΟ η συνάντηση Όρμπαν-Πούτιν

Ανησυχίες ασφαλείας εξέφρασαν οι σύμμαχοι της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, καταδικάζοντας τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη στο Πεκίνο και αποκαλύπτοντας διευρυνόμενες διαχωριστικές γραμμές που απορρέουν από τους δεσμούς της Βουδαπέστης με τη Μόσχα, γράφει το Bloomberg.

Πρεσβευτές κρατών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ουγγαρία συνήλθαν στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο Όρμπαν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο από τότε που εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει υπονομεύσει τη δυτική ενότητα, συνάπτοντας ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, προσπαθώντας να περιορίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, καθυστερώντας την επέκταση του ΝΑΤΟ και καλώντας δημόσια την ΕΕ να καταργήσει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

«Θεωρούμε σύμμαχο την Ουγγαρία, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία παρά τον βάναυσο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πρέσμαν στο Radio Free Europe, το οποίο ανέφερε πρώτο τη συνάντηση. Πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν «ανησυχίες ασφαλείας» σχετικά με τους δεσμούς της Ουγγαρίας με τη Ρωσία.

 Στη συνάντηση στη Βουδαπέστη συμμετείχε και ο πρέσβης της Σουηδίας, της οποίας την ένταξη στο ΝΑΤΟ καθυστερεί ο Ορμπάν, όπως και ο πρέσβης της Τουρκίας.

Η Ουγγαρία επέμεινε ότι θα διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, εν μέρει για να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Μόσχα και να εργαστεί προς μια «ειρηνική» λύση για την Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς. Η συνάντηση Όρμπαν-Πούτιν πραγματοποιήθηκε σ' αυτό το πλαίσιο, είπε.

«Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Ουγγαρία διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία, παράλληλα με την προφανή οικονομική πραγματικότητα της ενεργειακής εξάρτησης», είπε ο Κόβατς στον κοινωνικό ιστότοπο X.

Αλλά οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ήταν καυστικοί. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας χαρακτήρισε «πολύ δυσάρεστη» τη συνάντηση.

«Πώς μπορείς να σφίξεις το χέρι ενός εγκληματία, που διεξάγει επιθετικό πόλεμο, ειδικά προερχόμενος από μια χώρα που έχει ιστορία όπως η Ουγγαρία;» είπε στο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v