Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τουρκική Βουλή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα η ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Η επικύρωση της ιδιότητας μέλους της σκανδιναβικής χώρας εξαρτάται από τη δέσμευση της Στοκχόλμης να συνεργαστεί κατά της τρομοκρατίας», δηλώνει η τουρκική πλευρά. «Πρέπει να πειστούμε».

Στην τουρκική Βουλή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα η ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενδέχεται να προγραμματίσει συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων σχετικά με την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ζήτησε από τους βουλευτές να ξεκινήσουν τις διαδικασίες.

Ωστόσο, η επικύρωση της ιδιότητας μέλους της σκανδιναβικής χώρας εξαρτάται από τη δέσμευση της Στοκχόλμης να συνεργαστεί κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Φουάτ Οκτάι, επικεφαλής της επιτροπής.

Τα βήματα στην Τουρκία φέρνουν τη Σουηδία πιο κοντά στο να γίνει μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, μια διαδικασία που εκκρεμεί εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Η Τουρκία είναι ένα από τα δύο τελευταία κράτη – μαζί με την Ουγγαρία – που στέκονται εμπόδιο στη βόρεια διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι δεν κατάφερε να πατάξει επαρκώς τους υποστηρικτές των αυτονομιστών Κούρδων μαχητών που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. Η Σουηδία επιμένει ότι πληροί τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Τουρκία, όπως ο τερματισμός του εμπάργκο όπλων και η αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Εάν εγκριθεί και από τις δύο χώρες, η ένταξη της Σουηδίας θα αναπροσαρμόσει τη δυναμική της ασφάλειας στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία να έχει ήδη πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

«Θα εργαστούμε εντατικά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να πειστούμε και θα εξετάσουμε εάν τηρήθηκε το πρωτόκολλο», δήλωσε ο Οκτάι, μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν στο Bloomberg στην Άγκυρα, αναφερόμενος σε ένα έγγραφο που υπέγραψαν οι χώρες σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022.

«Θα καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα για συναντήσεις», είπε ο Οκτάι. «Μπορεί να συμβεί την επόμενη εβδομάδα ή την παραεπόμενη εβδομάδα. Πρέπει πρώτα να προετοιμαστούμε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v