Αυξάνει τη μηνιαία παραγωγή drones η Ουκρανία

Στόχος οι δεκάδες χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη μηνιαίως. Ωθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και προσδοκίες του Κιέβου για διεθνείς κοινοπραξίες, καθώς οι δυτικές αποθήκες όπλων αδειάζουν.

Αυξάνει τη μηνιαία παραγωγή drones η Ουκρανία

Η Ουκρανία στοχεύει στην παραγωγή δεκάδων χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μηνιαίως καθώς προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας παρά την πρόκληση των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που διαρκεί 20 μήνες και χρησιμοποιήθηκαν σε τεράστιους αριθμούς και από τις δύο πλευρές για παρακολουθήσεις και επιθέσεις. Το Κίεβο έχει εστιάσει στο να αυξήσει την παραγωγή τους, αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κινητήρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

Ο Ολεξάντρ Καμούσιν, υπουργός αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, μιλώντας στο Βιομηχανικό Φόρουμ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό της τρέχουσας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά ανέφερε ότι ο αριθμός σχετίζεται με χιλιάδες μηνιαίως.

«Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες μηνιαίως. Και αυτό το αναπτύσσουμε πιο γρήγορα ακόμη και από τα συμβατικά πολεμικά πυρομαχικά και τα πολεμικά όπλα», είπε.

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με την εξάντληση των δυτικών αποθηκών όπλων καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, θέλει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή διαφόρων στρατιωτικών εξοπλισμών και πυρομαχικών προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερές και ταχύτερες προμήθειες. Οι τακτικές επιδρομές drones και πυραύλων της Ρωσίας σε ολόκληρη τη χώρα αποτελούν πρόσθετη πρόκληση γι' αυτό.

«Αναφορικά με τα βλήματα, για παράδειγμα, παράγουμε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι όλη την προηγούμενη χρονιά», δήλωσε ο Καμούσιν.

«Έχουμε βρει ένα μοντέλο για το πώς μπορεί να λειτουργεί αυτό, ακόμη και υπό συνθήκες βομβαρδισμών», προσέθεσε χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συνεργασία με δυτικές αμυντικές βιομηχανίες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αναβίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δίνοντας πρόσθετη ώθηση στην οικονομία.

Ο Καμούσιν είπε ότι πρόσφατα είδε «νέο κύμα ενδιαφέροντος» για τη χώρα του εκ μέρους των δυτικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας. Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι δημιούργησε μια κοινοπραξία με την γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall.

«Πρόκειται για ένα θετικό κύμα, που δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον, και είμαι βέβαιος ότι το ενδιαφέρον αυτό θα μας οδηγήσει σε νέες κοινοπραξίες, νέες εγχώριες μονάδες παραγωγής», δήλωσε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v