Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Λάθος η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

«Δεν θα προστατεύσει ούτε το ίδιο το Ισραήλ μακροπρόθεσμα, ενώ δεν συνάδει με τους κανόνες του πολέμου και με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Γάλλος πρόεδρος από τη Αίγυπτο.

Μακρόν: Λάθος η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

Μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος», καθώς θα μπορούσε να θέσει σε «κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό» χωρίς να «προστατέψει σε μακροχρόνια βάση το Ισραήλ», εκτίμησε από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η επέμβαση σε χερσαίο επίπεδο, εάν αφορά στοχοθέτηση τρομοκρατικών οργανώσεων κατά τρόπο απόλυτα προσδιορισμένο, είναι επιλογή που του ανήκει» και ανταποκρίνεται στον ορισμό του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μακρόν επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» και στην προστασία του πληθυσμού του, «σε πλαίσιο σεβασμού του άμαχου πληθυσμού».

«Εάν πρόκειται για μια μαζική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, τότε νομίζω ότι είναι λάθος και για το Ισραήλ, καθώς δεν το προστατεύει σε μακροχρόνια βάση. Επίσης δεν συνάδει με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και με τους κανόνες του πολέμου», δήλωσε ο Μακρόν πριν αναχωρήσει από το Κάιρο όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων ενώπιον του Τύπου, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε από την πλευρά του το Ισραήλ να αποφύγει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθώς θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

Το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξοντώσει» τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Η εκστρατεία βομβαρδισμού που άρχισε έκτοτε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας -που μετρά ήδη περισσότερους από 6.500 νεκρούς, κυρίως άμαχους, εκ των οποίων πάνω από 2.700 παιδιά- είναι προοίμιο μιας χερσαίας επιχείρησης των Ισραηλινών στρατιωτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v