Ουάσιγκτον καλεί Πεκίνο να συγκρατήσει το Ιράν

Δέκα ώρες συνομιλούσε ο ΥΠΕΞ της Κίνας με Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Σάλιβαν. Στην ατζέντα και μια πιθανή συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον ομόλογό του.

Ουάσιγκτον καλεί Πεκίνο να συγκρατήσει το Ιράν

Η Ουάσιγκτον κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή ώστε να καλέσει για ηρεμία και να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης καθώς το Ισραήλ επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ έθεσαν το θέμα στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον που περιελάμβανε συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανή ιρανική στρατιωτική δράση για την υποστήριξη της Χαμάς ή της Χεζμπολάχ που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Εμείς... πιέσαμε την Κίνα να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση, και αυτό θα περιλαμβάνει φυσικά να ζητήσουν ηρεμία στις επαφές τους με τους Ιρανούς», δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος μετά τις συναντήσεις με τον Γουάνγκ, όπως μεταδίδουν οι Financial Τimes.

«Η Κίνα προφανώς έχει σχέσεις στην περιοχή... Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τις χρησιμοποιεί για να ζητήσει ηρεμία από όλες τις πλευρές. Και νομίζω ότι ορισμένα από τα σχόλιά τους δημόσια έχουν επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Το Ισραήλ έχει επικρίνει την Κίνα επειδή δεν έλαβε κριτική στάση κατά της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γουάνγκ είπε στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση ήταν «πέρα από το εύρος της αυτοάμυνας».

Στην πρώτη επίσκεψη Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον από το 2018, ο Γουάνγκ είχε 10 ώρες συναντήσεων με τον Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Γουάνγκ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μια πιθανή σύνοδο κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, προέδρου της Κίνας, στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο τον επόμενο μήνα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να πει εάν είχε επιτευχθεί συμφωνία, αλλά είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «προετοιμάζεται για μια τέτοια συνάντηση».

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Σι στην Ινδονησία, στα τέλη του 2022, στη μοναδική συνάντησή του με τον ομόλογό του από τότε που μπήκε στον Λευκό Οίκο. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αναβιώσουν τη διπλωματία υψηλού επιπέδου, αλλά οι πρώτες προσπάθειες εκτροχιάστηκαν όταν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πέταξε πάνω από τη Βόρεια Αμερική τον Φεβρουάριο.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν μια σειρά από ζητήματα με τον Γουάνγκ, συμπεριλαμβανομένων των «επικίνδυνων και παράνομων ενεργειών της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» και της ανάγκης για ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που προειδοποίησε την Κίνα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον του στρατού, του ναυτικού ή της αεροπορίας των Φιλιππίνων θα πυροδοτούσε την αμοιβαία αμυντική συνθήκη της Ουάσιγκτον με τη Μανίλα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ τόνισαν τη σημασία της επανεκκίνησης των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των δυο στρατών που διέκοψε η Κίνα μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν πέρυσι. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν ξανά μετά την απομάκρυνση του Λι Σανγκφού από τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Η Κίνα είχε αρνηθεί προηγουμένως να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ του Λι και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήρε τις κυρώσεις που η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε στον Λι το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v