Οι ΗΠΑ σε κίνδυνο «υπερέκτασης» στη Μέση Ανατολή

Το νέο μέτωπο, μετά την Ουκρανία, αποκαλύπτει κενά. Η αδυναμία παραγωγής αρκετών πυρομαχικών και η ανατροπή του βασικού δόγματος. Μέγας κίνδυνος η πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Οι ΗΠΑ σε κίνδυνο «υπερέκτασης» στη Μέση Ανατολή

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε δηλώνοντας ότι η Αμερική επέστρεψε. Τώρα, αντιμετωπίζοντας πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και τις δύσκολες σχέσεις με την Κίνα, οι ΗΠΑ αρχίζουν να έχουν πρόβλημα «υπερέκτασης». 

Η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ - το «οπλοστάσιο της δημοκρατίας» του Μπάιντεν - αγωνίζεται να παράγει αρκετές οβίδες πυροβολικού για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά κατά των ρωσικών δυνάμεων. Το Πεντάγωνο βομβαρδίζει στόχους στη Συρία και στέλνει συστήματα αεράμυνας στην περιοχή για να προστατεύσει τα στρατεύματα της στην περιοχή σε περίπτωση που ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς προκαλέσει νέες επιθέσεις από τους εχθρούς. Η Ταϊβάν, ένας άλλος σύμμαχος της Αμερικής, έχει εντείνει τις παραγγελίες για αμερικανικά όπλα, καθώς η Κίνα την αντιμετωπίζει σε στρατηγικούς θαλάσσιους δρόμους, γράφει το Βloomberg.

Σε πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο καθώς η αύξηση των ταυτόχρονων προκλήσεων πιέζει την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν και η αμυντική βιομηχανία της αγωνίζεται να παράγει αρκετά όπλα για όλες αυτές τις συγκρούσεις. Οι αντίπαλοι στο Πεκίνο, τη Μόσχα και την Τεχεράνη, φοβούνται, δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα «ανοίγματα» που δημιουργούνται.

Στον συναγερμό που έχει σημάνει έρχονται να προστεθούν οι προεδρικές εκλογές σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από τώρα που μπορεί να επαναφέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο που μιλά για αποχώρηση από συμμαχίες, τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία και την ανοιχτή αντιμετώπιση του Ιράν και της Κίνας. Ήδη, το αίτημα Μπάιντεν για πακέτο 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να σταλεί βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν αγωνίζεται να καθησυχάσει τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλες τις απειλές ταυτόχρονα και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για υποστήριξη.

Ιδιωτικά, ωστόσο, αξιωματούχοι της διοίκησης παραδέχονται ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει ανατρέψει αυτό που ήταν βασικό δόγμα της προσέγγισής τους – ότι η πολυτάραχη περιοχή οδεύει επιτέλους σε μια περίοδο όπου δεν θα απαιτούσε τόσο μεγάλη δέσμευση των ΗΠΑ, επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να επικεντρωθεί περισσότερο στην απειλή από την Κίνα. 

Οι ΗΠΑ αποσπούσαν πόρους από την περιοχή για να τους στείλουν ώστε να αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία, πεπεισμένες ότι το Ισραήλ, έχοντας φτάσει σε ιστορικές προσεγγίσεις με βασικές αραβικές χώρες, θα μπορούσε να διασφαλίσει την ασφάλειά του χωρίς τόσο μεγάλη παρουσία από τον κύριο σύμμαχό του, σημειώνει πηγή. Αυτό είναι πλέον υπό αμφισβήτηση και οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να καθυστερήσει την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ενισχύουν τις άμυνές τους στην περιοχή. Η αποτυχία του Ισραήλ να εντοπίσει την επίθεση της Χαμάς και να αμυνθεί μόλις ξεκίνησε, έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την περίφημη στρατιωτική του ικανότητα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ σπεύδουν να επιστρέψουν δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν έστειλε δύο ομάδες αεροπλανοφόρων και συστήματα αεράμυνας στην περιοχή και έθεσε χιλιάδες στρατεύματα σε αυξημένη ετοιμότητα, σε αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούν σήμα προς το Ιράν και άλλους αντιπάλους στην περιοχή να μην εμπλακούν.

Αλλά αυτό το μήνυμα αποτροπής δεν φαίνεται να έχει περάσει. Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ έστειλαν πολεμικά αεροσκάφη για να χτυπήσουν στόχους στη Συρία – την πρώτη στρατιωτική τους δράση στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου – μετά από μια σειρά επιθέσεων από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν από τις οποίες τραυματίστηκαν πάνω από δώδεκα στρατιώτες σε αμερικανικές βάσεις εκεί και στο Ιράκ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια προς το παρόν να πολεμήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Αλλά ο Μπάιντεν, ο οποίος ακόμη και ως αντιπρόεδρος ήταν γνωστός για τη θέση ότι οι υπερδυνάμεις δεν μπλοφάρουν, έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων στους οποίους μπορεί να παρασυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις εάν αποτύχουν οι προσπάθειες περιορισμού της σύγκρουσης.

Η Ουκρανία

Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ήταν ανένδοτες ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 ότι δεν θα εμπλακούν άμεσα στις μάχες, αντιθέτως θα παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για την ικανότητα του Κιέβου να απωθήσει τις δυνάμεις της Μόσχας.

Πέρα από το να σταματήσει η Ρωσία να καταλάβει τον γείτονά της, αυτή η προσπάθεια, γράφει η ανάλυση, έστειλε ένα σήμα παγκοσμίως, βοηθώντας να διαλυθεί κάθε ψευδαίσθηση που μπορεί να έχει η Κίνα ότι η ισχύς των ΗΠΑ είναι σε παρακμή μετά από πολύ ορατές οπισθοδρομήσεις όπως η χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν το 2021, υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Αλλά τώρα, με την αντεπίθεση της Ουκρανίας να σημειώνει αργή πρόοδο ενάντια στις άμυνες της Ρωσίας και τα ερωτήματα στο Κογκρέσο να αυξάνονται σχετικά με τη συνεχιζόμενη δέσμευση να υποστηρίζει το Κίεβο καθώς ο πόλεμος μπαίνει σε μια κατάσταση αδιεξόδου, το μήνυμα φαίνεται λιγότερο σαφές. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, στοιχηματίζει ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ήδη, η Μόσχα φαίνεται να κερδίζει τον αγώνα για τις οβίδες πυροβολικού, που έχουν γίνει βασικό όπλο στη σύγκρουση. Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τα περιορισμένα αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων και οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής, ειδικά στην Ευρώπη, αντιμετώπισαν προβλήματα.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει εκθέσει τα κενά της αμυντικής αλυσίδας εφοδιασμού των ΗΠΑ, προειδοποίησε το Επιστημονικό Συμβούλιο του Στρατού τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών». Πρόσφατες ασκήσεις επί χάρτου, ορισμένες από τα οποίες απόρρητα, έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα όπλων ακριβείας και standoff θα μπορούσαν να εξαντληθούν σε μόλις λίγες ημέρες σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, ανέφερε η έκθεση.

Τώρα, το Ισραήλ αναζητά επίσης μερικά από τα ίδια είδη πυρομαχικών που χρειάζεται η Ουκρανία για τον πόλεμό της εναντίον της Χαμάς. Η Ταϊβάν, την ίδια στιγμή, έχει παραγγείλει μερικά από τα ίδια όπλα αεράμυνας που χρησιμοποιούν τόσο το Ισραήλ, όσο και η Ουκρανία.

«Η βιομηχανική μας βάση δεν ήταν έτοιμη να πρέπει να αναπληρώσει τόσους διαφορετικούς τύπους όπλων για πολλούς διαφορετικούς εταίρους ταυτόχρονα», δήλωσε η Michèle Flournoy, πρώην υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής. «Και στις τρεις περιπτώσεις, η ικανότητά μας να εκπαιδεύσουμε και να υποστηρίξουμε αυτούς τους εταίρους είναι πραγματικά το πρωταρχικό μέσο με το οποίο μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα», είπε.

Με τις στρατιωτικές δαπάνες στο χαμηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, η αμυντική βιομηχανία δεν είναι έτοιμη. Υπάρχουν τώρα μόνο πέντε λεγόμενοι «κύριοι εργολάβοι». Το 1993, αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν 51.

Ακόμα κι αν τα αστέρια ευθυγραμμιστούν στην Ουάσιγκτον για μια σημαντική ώθηση στις δαπάνες για την άμυνα, τα οικονομικά της κυβέρνησης των ΗΠΑ βρίσκονται ήδη υπό έντονη πίεση με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται.

«Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να "τεντωθούν υπερβολικά" σε μια επικίνδυνα περίπλοκη και αβέβαιη στιγμή στον κόσμο, σε μια εποχή που βλέπουμε ιστορικών διαστάσεων αμερικανική δυσλειτουργία, ανικανότητα και διχασμό στην ικανότητά μας να κυβερνάμε», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v