Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναφέρει τη χρυσή βίζα η Ουγγαρία

«Πρόγραμμα φιλοξενίας επενδυτών» στο πλαίσιο νέας αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας επανεκκινεί ο Ορμπαν, έξι χρόνια μετά τον τερματισμό αντίστοιχης πρωτοβουλίας που κηλιδώθηκε από διαφθορά και θρυλούμενη «είσοδο κατασκόπων» στην Ευρώπη.

Επαναφέρει τη χρυσή βίζα η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία θα προσφέρει άδειες παραμονής σε όσους αγοράζουν ακριβά ακίνητα, έξι χρόνια αφότου οι καταγγελίες για διαφθορά οδήγησαν τις αρχές να τερματίσουν το αντίστοιχο πρόγραμμα χρυσής βίζας.

Βάσει του «προγράμματος φιλοξενίας επενδυτών», όσοι επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε εγχώρια funds ακινήτων ή 500.000 ευρώ σε ουγγρικά ακίνητα αποκτούν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για 10ετή, ανανεώσιμη άδεια παραμονής στην Ουγγαρία, σύμφωνα με νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Επιλέξιμες θα είναι επίσης δωρεές τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ προς τα δημόσια καταπιστεύματα που επιβλέπουν τα πανεπιστήμια, γράφει το Bloomberg

Η Ουγγαρία το 2017 τερμάτισε ένα παρόμοιο πρόγραμμα που παρείχε άδεια διαμονής και απεριόριστα ταξίδια εντός ΕΕ σε αγοραστές κρατικών ομολόγων ύψους 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα, που οδήγησε σε αύξηση της μετανάστευσης από την Κίνα και τη Ρωσία, έλαβε τέλος μετά από αναφορές μέσων ενημέρωσης για διαφθορά και χαλαρό έλεγχο των αιτούντων, επιτρέποντας ενδεχομένως σε κατασκόπους να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι χρυσές βίζες αποτελούν αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία και αλλού στην Ευρώπη. Αρκετοί κατηγορούν τέτοια προγράμματα ότι πυροδοτούν τη στεγαστική κρίση. Η Πορτογαλία φέτος τερμάτισε ένα σχετικό πρόγραμμα μετά την άνοδο των τιμών των ακινήτων, ιδιαίτερα στη Λισαβόνα. Η Ιρλανδία έδωσε τέλος στο δικό της πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Το ουγγρικό σχέδιο περιλαμβάνεται στη νομοθεσία που -όπως λέει ο ίδιος ο Όρμπαν- αποτελεί μέρος της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής του. Εξάλλου, αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του εθνικιστή πρωθυπουργού: τα αντιμεταναστευτικά του μηνύματα τον έχουν κρατήσει στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να επικρίνουν την κυβέρνηση για χαλάρωση των κανονισμών που επιτρέπουν σε εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ να έρχονται στην Ουγγαρία για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, πρόκειται για μια συγκυρία που ο Oρμπαν προσπαθεί να ενισχύσει τα έσοδα της χώρας, ύστερα από συσσώρευση σημαντικού ελλείματος στον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση, λέει ότι η οικονομία χρειάζεται 500.000 νέους εργαζομένους για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Η αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία μπαταριών, που πρόκειται να καταστήσει την Ουγγαρία μια από τις κορυφαίες παραγωγούς χώρες στον κόσμο, αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας όσον αφορά την πλήρωση των εργοστασιακών γραμμών παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v