Ισραήλ: Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τα «ανθρωπιστικά δώρα» στη Χαμάς

Με αφορμή την απόφαση να επιτραπεί η είσοδος βυτιοφόρων υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ στη Γάζα, εξανίστανται οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του Νετανιάχου και ζητούν αντικατάσταση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

Ισραήλ: Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τα «ανθρωπιστικά δώρα» στη Χαμάς

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα κοινή πρόταση του ισραηλινού στρατού (IDF) και της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) ώστε να επιτραπεί η είσοδος δύο βυτιοφόρων ντίζελ καθημερινά για τις ανάγκες του ΟΗΕ ως προς την υποστήριξη των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από αίτημα των ΗΠΑ, γράφει η Jerusalem Post. Τα τάνκερ θα περάσουν από το πέρασμα της Ράφας στη νότια Λωρίδα της Γάζας, υπό στον έλεγχο του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ωστόσο, επικεφαλής ενός από τα θρησκευτικά εθνικιστικά κόμματα στον συνασπισμό υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απόφαση, δηλώνοντας ότι η σύνθεση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει τον επικεφαλής κάθε παράταξης που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Σμότριχ έγραψε ότι οι ενέργειες του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου είναι «απαράδεκτες» και κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσει τη μεταφορά καυσίμων το συντομότερο δυνατό. Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση «φτύνει κατά πρόσωπο τους Ισραηλινούς στρατιώτες, τους ομήρους και τις οικογένειές τους, καθώς και τις οικογένειες των νεκρών». Όπως προσθέτει, είναι αντίθετη με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας και ως εκ τούτου είναι παράνομη. «Αυτός δεν είναι τρόπος ούτε να κερδηθεί ο πόλεμος ούτε να καταστραφεί η Χαμάς ούτε να επιστραφούν οι όμηροι».

Επιπλέον, εκφράζει την απαίτησή του να σταματήσει αμέσως «αυτό το σκάνδαλο» και το υπουργικό συμβούλιο να αποτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Λωρίδα, υποστηρίζοντας ότι το ειδικό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να υποκαθιστά τις πολιτικές και στρατηγικές αποφάσεις που λαμβάνονται από το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο».

Ο Σμότριχ είπε ότι η αποστολή καυσίμων στη Γάζα «δείχνει αδυναμία, δίνει ανάσες στον εχθρό και επιτρέπει στον Γιαχία Σινουάρ (σ.σ. ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας) να κάθεται άνετα στο κλιματιζόμενο καταφύγιό του, να βλέπει ειδήσεις και να χειραγωγεί την ισραηλινή κοινωνία», ζητώντας ανελέητη καταστολή όλης της ηγεσίας της οργάνωσης, μέχρι «να μας παρακαλάνε να δεχτούμε πίσω τους ομήρους μας άνευ όρων».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, επίσης, σημείωσε την απογοήτευσή του για την αποστολή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, «χωρίς καμία ανθρωπιστική χειρονομία προς τους ομήρους», ενώ «ζήτησε να σταματήσει αμέσως η ανομία».

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ηγέτης συγκυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος, είπε: «Για άλλη μια φορά λαμβάνονται λανθασμένες αποφάσεις στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Δεν έχει νόημα να δίνουμε "ανθρωπιστικά δώρα" στον εχθρό εφόσον δεν κερδίζουμε τίποτα σε σχέση με τους ομήρους». Και οι αντιδράσεις συνεχίζονται...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v