Η Κίνα σπεύδει σε διάσωση κατασκευαστικών ομίλων

Πρώτη φορά ετοιμάζεται να επιτρέψει τη χορήγηση δανείων χωρίς εγγυήσεις. Στήνει και μηχανισμό υποστήριξης, με το βλέμμα σε κενό χρηματοδότησης 466 δισ. δολαρίων!

Η Κίνα σπεύδει σε διάσωση κατασκευαστικών ομίλων

Η Κίνα μπορεί να επιτρέψει για πρώτη φορά στις τράπεζες να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σε επιλεγμένους developers, υποστηρίζουν πηγές του Bloomberg, σε μια κίνηση που αποβλέπει να δώσει ανάσες στον δοκιμαζόμενο κλάδο.

Ως μέρος μιας δέσμης νέων μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης στη βιομηχανία ακινήτων, οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις τράπεζες να εκδώσουν τα λεγόμενα «δάνεια κεφαλαίου κίνησης» σε ορισμένους προγραμματιστές, είπαν οι πηγές. Σε αντίθεση με άλλους τύπους δανείων που διατίθενται σε κατασκευαστές που συνήθως απαιτούν γη ή περιουσιακά στοιχεία ως εξασφάλιση, η νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση θα είναι ακάλυπτη και διαθέσιμη για καθημερινούς λειτουργικούς σκοπούς, δυνητικά απελευθερώνοντας κεφάλαιο για την αποπληρωμή χρέους.

Οι αξιωματούχοι σταθμίζουν επίσης έναν μηχανισμό που θα επέτρεπε σε μια τράπεζα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη ενός προβληματικού κατασκευαστή, συντονίζοντας άλλους πιστωτές σχετικά με τα σχέδια χρηματοδότησης.

Η εφαρμογή θα απαιτούσε από τις ρυθμιστικές αρχές να απαλλάξουν τους τραπεζίτες από το να κληθούν να λογοδοτήσουν για πιθανά επισφαλή δάνεια, δεδομένων των υψηλών κινδύνων που εμπεριέχονται, είπαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές. Η Εθνική Διοίκηση Δημοσιονομικού Κανονισμού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Εάν εγκριθούν τα μέτρα στήριξης, θα αντιπροσωπεύουν την πιο δυναμική προσπάθεια της Κίνας να καλύψει ένα εκτιμώμενο έλλειμμα 446 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του κλάδου και την παράδοση εκατομμυρίων ημιτελών κατοικιών.

Οι αρχές ολοκληρώνουν ένα προσχέδιο λίστας 50 developers που είναι επιλέξιμοι για οικονομική βοήθεια, που περιλαμβάνει την Country Garden Holdings και τη Sino-Ocean Group.

Ο τραπεζικός κλάδος των 57 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας, όμως, παλεύει ήδη με τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και τον σωρό δανείων, καθώς οι αρχές αύξαναν σταθερά την πίεση στους δανειστές, για να στηρίξουν την οικονομία και τον τομέα των ακινήτων. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στις εμπορικές τράπεζες μειώθηκαν μόλις στο 1,73% στα τέλη Σεπτεμβρίου, κάτω από το όριο του 1,8% του κλάδου που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση ενός λογικού ύψους κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v