Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλωματική κόντρα Ισραήλ με Ισπανία-Βέλγιο για τους βομβαρδισμούς

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και του Βελγίου έβαλαν κατά του Τελ Αβιβ για τις χιλιάδες των νεκρών αμάχων Παλαιστινίων. Αμεση η αντίδραση από το Ισραήλ.

Διπλωματική κόντρα Ισραήλ με Ισπανία-Βέλγιο για τους βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ έχει εγκλωβιστεί σε διπλωματική διαμάχη με την Ισπανία και το Βέλγιο καθώς ως απάντηση στην κριτική των πρωθυπουργών τους για τους βομβαρδισμούς της Γάζας κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Ισπανίας αντάλλαξαν σκληρά λόγια και κάλεσαν ο ένας τους πρεσβευτές του άλλου για επίπληξη, γράφουν οι Financial Τimes.

Μιλώντας στην Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα είναι «αβάσταχτος».

Και την Παρασκευή στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα προς τη Γάζα, ο ηγέτης της Ισπανίας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν ενεργεί εντός των ορίων του ανθρωπιστικού δικαίου. «Η αδιάκριτη δολοφονία αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αγοριών και κοριτσιών, [είναι] εντελώς απαράδεκτη», είπε.

Τα λόγια του, και παρόμοια αισθήματα που εξέφρασε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ντε Κρό, προκάλεσαν την έντονη απάντηση από τον Έλι Κοέν, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. «Καταδικάζουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς των Πρωθυπουργών της Ισπανίας και του Βελγίου που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», έγραψε στο X.

«Το Ισραήλ ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πολεμά μια δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», έγραψε ο Κοέν.

Η Ισπανία αιφνιδιάστηκε από την απάντηση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε ένας Ισπανός αξιωματούχος. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε δήλωση το βράδυ της Παρασκευής καταδίκασε τις «ψευδείς, άστοχες και απαράδεκτες κατηγορίες του Ισραήλ».

Ο Αλμπάρες είπε ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν «ιδιαίτερα σοβαρή» επειδή στόχευε στον Ισπανό πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και στον ηγέτη του Βελγίου, που αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο την 1η Ιανουαρίου.

Στο πέρασμα της Ράφα, ο Ντε Κρου είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έπρεπε να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Η δολοφονία αμάχων πρέπει να σταματήσει τώρα. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει», είπε. «Η καταστροφή της Γάζας είναι απαράδεκτη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μια κοινωνία καταστρέφεται με τον τρόπο που καταστρέφεται».

Οι χώρες της ΕΕ και τα μέλη της G7 ήταν ενωμένα στην καταδίκη της Χαμάς και της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς. Αλλά έχουν διχαστεί σχετικά με το πόση πίεση πρέπει να ασκηθεί στο Ισραήλ για να περιορίσει τους βομβαρδισμούς του και να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v