Σύνδεση της βοήθειας στο Ισραήλ με όρους εξετάζουν οι ΗΠΑ

Γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι το πακέτο των 14,3 δισ. δολαρίων πρέπει να δοθεί υπό τον όρο τήρησης του διεθνούς δικαίου. «Απαράδεκτος» ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα. Ανοικτός στη συζήτηση ο Μπαίντεν.

Σύνδεση της βοήθειας στο Ισραήλ με όρους εξετάζουν οι ΗΠΑ

Οι αμερικανοί νομοθέτες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξαρτήσουν τη μελλοντική βοήθεια προς το Ισραήλ με τη συμμόρφωσή του με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα «απαράδεκτο» και «μη διατηρήσιμο».

«Συναρτούμε συχνά τη βοήθειά μας προς τους συμμάχους με τη συμμόρφωση με το δίκαιο των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο», είπε στο State of the Union του CNN. «Και αυτή θα είναι μια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουμε όλοι όταν επιστρέψουμε στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα».

Τα σχόλια του Μέρφι αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη προθυμία ορισμένων Δημοκρατικών - πιθανώς συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν - να συζητήσουν την επιβολή κανόνων στο πακέτο βοήθειας 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητά ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε ότι ο ορισμός όρων είναι «μια αξιόλογη σκέψη». Αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν νομίζω ότι αν ξεκινούσα με αυτό, θα φτάναμε ποτέ εδώ που είμαστε σήμερα».

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, σε ένα άρθρο στους New York Times την Πέμπτη, ζήτησε να σταματήσει αυτό που αποκάλεσε «προσέγγιση λευκής επιταγής» για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας του Ισραήλ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι ενώ είμαστε φίλοι του Ισραήλ, υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτή τη φιλία και ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνένοχοι σε ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τη δική μας αίσθηση ευπρέπειας», είπε ο Σάντερς.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος δεν προτείνει πρόσθετους περιορισμούς στη βοήθεια και πιστεύει ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, έδειξε ότι η διπλωματία του λειτουργεί. «Και θα συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό ακριβώς το είδος διπλωματίας», είπε στο Face the Nation του CBS.

Η αναφορά του Μέρφι στο θέμα υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει αυξανόμενη υποστήριξη στο Κογκρέσο, σημειώνει το Bloomberg. Ο Μέρφι συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και είναι πρόεδρος της υποεπιτροπής με δικαιοδοσία για τη Μέση Ανατολή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

«Πιστεύω ότι μπορείτε να νικήσετε τη Χαμάς χωρίς αυτό το επίπεδο απωλειών αμάχων», είπε ο Μέρφι. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Ρο Χάνα, Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια, είπε ότι η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί ήδη από τους αποδέκτες στρατιωτικής βοήθειας να τηρούν το διεθνές δίκαιο.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας πρέπει να βεβαιωθεί, ότι οποιαδήποτε από τη βοήθειά μας δεν χρησιμοποιείται με τρόπο που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό δεν αφορά μόνο το Ισραήλ, αλλά όλο τον κόσμο», είπε ο Δημοκρατικός της Καλιφόρνια στο ABC This Week. «Αυτός είναι ο ισχύων νόμος. Εναπόκειται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τον επιβάλει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v