Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Βέβαιη ήττα Ισραήλ αν δεν προστατευθούν οι άμαχοι

Mόνο αν προστατεύσεις τους αμάχους κερδίζεις τον πόλεμο σε αστικές περιοχές, προειδοποιεί το Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν. «Αλλιώς χάνεις και τον πόλεμο και το δίκιο σου». Η εμπειρία από το Ιράκ στη Γάζα.

ΗΠΑ: Βέβαιη ήττα Ισραήλ αν δεν προστατευθούν οι άμαχοι
Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τόνισε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει με «στρατηγική ήττα» στον πόλεμο με τη Χαμάς εάν δεν λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις που αφορούν τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων.

«Προσωπικά παρώθησα τους Ισραηλινούς ηγέτες να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων, να παραμερίσουν την ανεύθυνη ρητορική και να αποτρέψουν τη βία από πλευράς εποίκων στη Δυτική Όχθη», είπε ο Όστιν σε ομιλία του στο Εθνικό Φόρουμ Άμυνας του Ρήγκαν στο Simi Valley της Καλιφόρνια το Σάββατο.

Οι επισημάνσεις του γίνονται ενώ ήδη κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τους προς το Ισραήλ σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές οι προειδοποιήσεις, γράφει το Bloomberg, που προηγουμένως περιορίζονταν σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, απευθύνονται ανοιχτά πια, μετά την αυξανόμενη πίεση που ασκούν οι Άραβες γείτονες του Ισραήλ, οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αφενός ο Όστιν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, αφετέρου όμως ανησυχούν ότι η αμερικανική υποστήριξη θα μπορούσε να χάσει τα ερείσματά της εάν αυξάνονται διαρκώς οι απώλειες αμάχων.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί στον νότο της Γάζας η τιμωρητική βία που εξαπολύθηκε πριν από την πολυήμερη κατάπαυση του πυρός, και η οποία όμως έληξε.

Στην Καλιφόρνια, ο Όστιν αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τα πεδία της μάχης για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του.

«Έμαθα δυο πράγματα για τον πόλεμο στις πόλεις από την εποχή που βρισκόμουν στο Ιράκ», είπε. «Όπως η Χαμάς, και ο ISIS ήταν βαθιά ενσωματωμένος σε αστικές περιοχές. Ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του εργάστηκε σκληρά για να προστατεύσει τους αμάχους και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

«Το δίδαγμα δεν είναι ότι ίσως κερδίσεις τον πόλεμο στην πόλη προστατεύοντας τους αμάχους. Αλλά ότι μόνο έτσι κερδίζεις με βεβαιότητα», είπε. «Σ' αυτό το είδος πολέμου, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Αν τον οδηγήσεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης τη θέση των ΗΠΑ υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης.

«Πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν τρόπο να μοιραστούν τη γη που και οι δύο αποκαλούν πατρίδα τους», είπε. 

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μισισιπή Ρότζερ Γουίκερ αντέδρασε στα σχόλια του Όστιν για απώλειες αμάχων. «Δεν θα το έλεγα αυτό. Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του ήταν πολύ προσεκτικοί προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων, σε αντίθεση με τη Χαμάς, που το κάνει εσκεμμένα».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης προειδοποιήσεις προς το Ιράν για επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ και τη Συρία από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη. «Δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις σε αμερικανικό προσωπικό», είπε. «Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως μέρος μιας αυξανόμενης πηγής ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή έως την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία.

«Ζούμε δύσκολες στιγμές», είπε: «Μεγάλες συγκρούσεις αντιμετωπίζουν οι δημοκράτες ομοϊδεάτες μας, το Ισραήλ και η Ουκρανία. Εκφοβισμός και εξαναγκασμός από μια ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα. Και μια παγκόσμια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας».

Υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ βρίσκουν όλο και περισσότερο κοινό σκοπό στην επιθυμία τους να αμβλύνουν την αμερικανική ισχύ.

«Από τη Ρωσία στην Κίνα, από τη Χαμάς μέχρι το Ιράν, οι αντίπαλοι και οι εχθροί μας θέλουν να διχάσουν και να αποδυναμώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες – και να μας χωρίσουν από τους συμμάχους και εταίρους μας», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v