Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: Να προστατευθούν οι άμαχοι στη Γάζα

Σε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να αποτρέψει μια επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου». Αλλά υπό προϋποθέσεις.

Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: Να προστατευθούν οι άμαχοι στη Γάζα

Στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε στη «σημασία» τού να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στον πόλεμο του Ισραήλ κατά του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών στο Τελ Αβίβ, ο Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την υποστήριξή μας στο δικαίωμα του Ισραήλ να αποτρέψει μια επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και επέμεινε στη σημασία να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω δεινών στους αμάχους και να προστατευθούν οι μη στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την ηγεσία του Ισραήλ να διατηρήσει ένα μονοπάτι προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο Μπλίνκεν, που περιόδευσε επίσης σε αραβικές χώρες για συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας και την ενσωμάτωση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε νωρίτερα πως θα συζητούσε στις συναντήσεις του τον «δρόμο προς τα εμπρός».

Η κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Κίρια του Τελ Αβίβ, όπου ακολούθησε συνάντηση με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε στη χώρα μετά τις επιθέσεις Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβριου.

 

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, στον οποίο είπε πως υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακή ενσωμάτωση και συνεκτικότητα, «αλλά θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα αυτήν την πολύ απαιτητική στιγμή».

Στη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης «την ανάγκη να διασφαλιστεί μια μόνιμη, διαρκής ειρήνη για το Ισραήλ και την περιοχή, περιλαμβανομένης της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται ακόμη να συναντηθεί με οικογένειες ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς και να συζητήσει μαζί τους για τις «αδιάκοπες προσπάθειες» να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις και κάλεσαν για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v