Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ την κατάσχεση του ελληνόκτητου τάνκερ από την Τεχεράνη

Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απελευθερώσει το πλοίο και το πλήρωμά του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ την κατάσχεση του ελληνόκτητου τάνκερ από την Τεχεράνη

Καταδικάζουμε την ιρανική κατάληψη του St Nicholas, πλοίου ελληνικής ιδιοκτησίας στον κόλπο του Ομάν από το Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως δήλωσε ο Vedant Pattel, η ιρανική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απελευθερώσει το πλοίο και το πλήρωμά του. «Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι απλώς η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του Ιράν –ή που υποκίνησε το Ιράν– με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου», πρόσθεσε.

Οπως δήλωσε η Τεχεράνη, κατέσχεσε «αμερικανικό τάνκερ» έξω από το Ομάν, με βάση δικαστική εντολή από ιρανικό δικαστήριο. Το πετρελαιοφόρο, St. Nicholas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, είχε βρεθεί και πέρυσι στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για 1 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να προχωρούν τότε σε κατάσχεση του πλοίου.  

Η ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκ μέρους του αναπληρωτή Εκπροσώπου του State Department, Vedant Pattel (11/1), τέθηκαν ερωτήματα αναφορικά με την κατάσχεση εκ μέρους των ιρανικών αρχών, πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει ένα πλοίο που προφανώς κατάσχεσε το ιρανικό ναυτικό, που παλαιότερα ονομαζόταν Suez Rajan. Έχετε κάποιες πληροφορίες για το πλοίο ή κάποια αντίδραση για αυτό που συνέβη;

PATEL: Καταδικάζουμε λοιπόν την ιρανική κατάληψη του St. Nicholas, το οποίο είναι πετρελαιοφόρο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ και ελληνικής ιδιοκτησίας, ενώ έπλεε νόμιμα σε ύδατα του Κόλπου του Ομάν. Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απελευθερώσει το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι απλώς η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του Ιράν –ή που υποκίνησε το Ιράν– με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες απλώς θα προσθέσουν αβεβαιότητα για την εμπορική ναυτιλία και για τις περιφερειακές και παγκόσμιες Οικονομίες. Προκλητικές ενέργειες όπως αυτή, εκ μέρους του Ιράν ή που υποκινούνται από το Ιράν, αποτελούν απειλή για την παγκόσμια Οικονομία και πρέπει να σταματήσουν. Εμείς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των ανησυχητικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών του Ιράν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βεβαίως. Για να επεκταθούμε σε αυτό, υπήρξε – πιθανώς όχι απευθείας με τους Ιρανούς - αλλά υπήρξε διάλογος για αυτό μέσω εταίρων στην περιοχή;

PATEL: Κοιτάξτε, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των αποσταθεροποιητικών ενεργειών του Ιράν, αυτό συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης όταν πρόκειται για συνομιλίες μας με εταίρους σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά με εκείνους στην περιοχή, για τους οποίους υπάρχει άμεσος αντίκτυπος αναφορικά με ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και αναφερθήκατε λίγο σε αυτό στις παρατηρήσεις σας, αλλά όσον αφορά για το τι σημαίνει αυτό για την περιοχή, φυσικά οι επιθέσεις των Χούθι – πόσο επικίνδυνο πιστεύετε ότι είναι τώρα για τη ναυτιλία και πώς βλέπετε αυτό να εξελίσσεται;

PATEL: Λοιπόν, το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι περίπου το 30% της παγκόσμιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, περνά από αυτό το μέρος του κόσμου. Οπότε, φυσικά αυτού του είδους οι ενέργειες απλώς θα επιβαρύνουν, θα προσθέσουν περαιτέρω αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, στις παγκόσμιες Οικονομίες, δυνητικά ακόμη και να καταστήσουν πιο επιβαρυντική (σ.σ. την κατάσταση) για τις εργαζόμενες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, γι' αυτό και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να – σε στενό συντονισμό - συζητούν με τους περιφερειακούς εταίρους τους σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ είπε ότι πρόκειται για μια νόμιμη επιχείρηση που επικυρώθηκε με δικαστική απόφαση, η οποία αντιστοιχεί στην κλοπή πετρελαίου του Ιράν. Αναρωτιόμουν αν έχετε κάποια απάντηση σε αυτό ή απλώς ευρύτερα, εάν περιμένετε να συνεχιστεί η αποφυγή των πετρελαϊκών κυρώσεων ή να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο τα γεγονότα όπως αυτό στο μέλλον.

PATEL: Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα. Πρώτον, για ότι σχετίζεται με οποιαδήποτε κατάσχεση θα σας παραπέμψω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο μπορεί να πει περισσότερα για αυτό και συγκεκριμένα την υπόθεση Suez Rajan. Αλλά σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό - να είμαστε ιδιαίτερα σαφείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επιβάλλουν σθεναρά τις κυρώσεις τους στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο εμπόριο πετρελαίου και πετροχημικών του Ιράν, όπως προειδοποιούμε εδώ και αρκετό καιρό, μεταξύ άλλων σε μια λεπτομερή συμβουλευτική οδηγία προς τις βιομηχανίες τον Δεκέμβριο, ότι οι επίδοξοι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο έκθεσης στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Και επωφελούμαστε αυτής της ευκαιρίας για να υπενθυμίσουμε στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να επαγρυπνούν για να βεβαιωθούν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το Ιράν και από άλλες οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις – για τη διεξαγωγή παράνομης δραστηριότητας ή επίσης να αποφεύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v