Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάος στο διεθνές εμπόριο καφέ φέρνουν οι επιθέσεις των Χούθι

Μεγάλος χαμένος το Βιετνάμ, κορυφαία παραγωγός ποικιλίας robusta στον κόσμο. Υπερεπταπλασιάζονται τα έξοδα ταξιδιού προς την Ευρώπη, βασική καταναλώτρια καφέ, βυθίζονται οι αποστολές, και η Βραζιλία αδυνατεί να καλύψει το κενό.

Χάος στο διεθνές εμπόριο καφέ φέρνουν οι επιθέσεις των Χούθι

Η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα, που κλυδωνίζει τη ναυτιλία και ανατρέπει τους συνήθεις εμπορικούς δρόμους, πλήττει για τα καλά και την αγορά κόκκων καφέ robusta, ποικιλίας που χρησιμοποιείται κυρίως στον στιγμιαίο καφέ.

Οι εισαγωγείς κόκκων robusta αποφεύγουν τις αγορές από τον κορυφαίο παραγωγό Βιετνάμ, λόγω των αυξανόμενων εξόδων αποστολής και της επιμήκυνσης στον χρόνο ταξιδιού. Αντίθετα, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν περισσότερες προμήθειες από τη Βραζιλία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει ένα βασικό πέρασμα για τις εξαγωγές καφέ από το Βιετνάμ, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων να ακολουθούν μεγαλύτερες διαδρομές. Ως αποτέλεσμα, τα premium για παράδοση robusta τον επόμενο μήνα αυξήθηκαν πάνω από 30%. Πλήγμα που ακολουθεί μια ήδη διαμορφωμένη παγκόσμια έλλειψη κόκκων, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση τιμών κατά σχεδόν 60% το 2023, εν πολλοίς λόγω της ξηρασίας στην παραγωγό ασιατική χώρα.

Στο Βιετνάμ, η εξαγωγική Phuc Sinh έχει καταγράψει μείωση των αποστολών της μετά το ξέσπασμα των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ εκτοξεύονται τα ναύλα για αγαθά που αποστέλλονται από την Ασία στην Ευρώπη. Οι τιμές έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί, φτάνοντας τα 4.000 δολ. ανά κοντέινερ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Phan Minh Thong.

Ωστόσο, ενώ οι εξαγωγές της Βραζιλίας βρίσκονται σε άνοδο, η χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει το κενό που αφήνει το Βιετνάμ, το οποίο παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών robusta.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v