Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, τι λένε οικονομολόγοι

Τα τρία τέταρτα ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι βέβαιοι ότι οι αξιωματούχοι δεν θα περιμένουν πολύ, ούτε θα ενεργήσουν νωρίς, αφού κατηγορήθηκαν ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν στον πληθωρισμό.

Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, τι λένε οικονομολόγοι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρίνει επιτυχώς πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία, σύμφωνα με αναλυτές που εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι βέβαιοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ, ούτε θα ενεργήσουν πολύ νωρίς -αφού κατηγορήθηκαν ευρέως για καθυστέρηση στην ανταπόκριση στο σοκ του πληθωρισμού.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού φέτος και άλλες τρεις το 2025 -οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%. Δεν αναμένονται αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, ασπάστηκαν ρητά αυτή την εβδομάδα την ιδέα μιας καλοκαιρινής μείωσης των επιτοκίων, ενώ οι traders αγνόησαν τις αντιδράσεις της ίδιας και των συναδέλφων της ενάντια στα στοιχήματά τους ότι η νομισματική χαλάρωση θα ξεκινήσει την άνοιξη.

Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η Λαγκάρντ είναι έτοιμη να αυξήσει την πιθανότητα μιας αρχικής περικοπής γύρω στα μέσα του έτους στην επίσημη καθοδήγηση της ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο εγκατέλειψε αυτή την πολιτική τον Ιούλιο, καθώς πλησίαζε στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, επιμένοντας ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα updates της οικονομικής υγείας της ευρωζώνης.

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι.

«Εξαρτάται από το αν μπορεί ήδη να βρεθεί συμβιβασμός για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης κίνησης ή αν οι απόψεις διαφέρουν πάρα πολύ για να παρακάμψουμε την προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και να πάμε με την προσέγγιση κατά συνεδρίαση», δήλωσε ο Luca Mezzomo της Intesa Sanpaolo.

Η Ulrike Kastens, οικονομολόγος στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DWS, αναμένει από την ΕΚΤ να «επιμείνει σε μεγάλο βαθμό» στα μηνύματα που έστειλε τον Δεκέμβριο, ενώ ο Andrew Kenningham της Capital Economics δεν είναι επίσης πεπεισμένος ότι η Λαγκάρντ είναι έτοιμη να δώσει περισσότερη σαφήνεια.

«Η πρόκληση είναι να εξισορροπηθεί η επιθυμία της ΕΚΤ να απωθήσει την τιμολόγηση της αγοράς για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει στη γραμμή ότι η ΕΚΤ δεν παρέχει μελλοντικό προσανατολισμό (forward guidance) και παραμένει εξαρτώμενη από τα δεδομένα», είπε.

Ενώ για αρκετούς οικονομολόγους το καλοκαίρι αναδεικνύεται ως η εποχή για την πρώτη μείωση επιτοκίων -ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ είναι μεταξύ εκείνων που επιλέγουν αυτό το χρονοδιάγραμμα-, υπάρχει ακόμα χώρος για διαφωνίες, έστω και μόνο επειδή η σεζόν στην Ευρώπη καλύπτει γενικά τρεις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

«Δεν μας είναι αδιάφορη η άποψη ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει τις περικοπές τον Ιούνιο», δήλωσε ο Bas van Geffen, ανώτερος αναλυτής μακροοικονομικών υπηρεσιών στη Rabobank. «Ταυτόχρονα, η τιμολόγηση της αγοράς έχει κάνει πολλά για να διευκολύνει την αποτελεσματική πολιτική. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να προβλέπουμε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο προς το παρόν».

Ταυτόχρονα, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναλυτών λένε ότι προβλέπουν μια καθυστέρηση στην έναρξη του επόμενου σκέλους του QT. Ερωτηθέντες τι θα μπορούσε να εμποδίσει τη μερική διακοπή των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PEPP της εποχής Covid -που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο-, ανέφεραν τα περισσότερα εξωτερικά σοκ και τις εντάσεις στην αγορά ομολόγων, είτε στη ζώνη του ευρώ είτε σε μια μεμονωμένη χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v