Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν μετά από 27 μέρες

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συνομιλία διεξήχθη σε καλό κλίμα. Αν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, οι διαφορές γίνονται όλο και πιο έντονες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν μετά από 27 μέρες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίιν Νετανιάχου μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, για πρώτη φορά μετά από 27 ημέρες.

Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συνομιλία διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά και διεξήχθη σε καλή διάθεση.

Αν και οι ΗΠΑ συνέχισαν να υποστηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, οι διαφορές γίνονται όλο και πιο έντονες σχετικά με το μεταπολεμικό τοπίο, καθώς η Ουάσιγκτον προκρίνει της αντικατάσταση της Χαμάς από την Παλαιστινιακή Αρχή ως κυβερνητικό όργανο, στο πλαίσιο ευρύτερης πρωτοβουλίας που έχει στόχο λύση δύο κρατών.

Ο Νετανιάχου φέρεται να απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όταν επισκέφθηκε προ ημερών το Τελ Αβίβ, βάσει της οποίας η Σαουδική Αραβία θα βοηθούσε στην ανοικοδόμηση της Γάζας μαζί με πολλές άλλες αραβικές χώρες, πέρα από τη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. 

Στην τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία στις 23 Δεκεμβρίου, είχε αναφερθεί ότι ο Μπάιντεν έχασε την υπομονή του και τερμάτισε την κλήση απότομα, αφού ο Νετανιάχου δεν ανταποκρινόταν στην αμερικανική απαίτηση να αποδεσμεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια φορολογικών εσόδων που παρακρατούσε από την Παλαιστινιακή Αρχή, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να ψηφίσει επ' αυτής της πρότασης τις επόμενες μέρες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v