Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός για λιμό στη Γάζα, πολύ μικρή η επισιτιστική βοήθεια

Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε σημεία που χρειάζεται να πάμε, ειδικά στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για τη Μ. Ανατολή. Απελπίζονται ολοένα και περισσότερο οι κάτοικοι.

Συναγερμός για λιμό στη Γάζα, πολύ μικρή η επισιτιστική βοήθεια

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε σήμερα ότι πολύ μικρή επισιτιστική βοήθεια κατάφερε να φθάσει πέραν της νότιας Γάζας από την έναρξη της σύγκρουσης και ότι παραμένει ο κίνδυνος να υπάρχουν μικρές περιοχές με λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά τη φονική εισβολή ενόπλων της Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας στις 7 Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατ. κατοίκους της Γάζας να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενώ παρατηρείται οξεία έλλειψη τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών.

Τουλάχιστον 25.490 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι χιλιάδες άλλοι βρίσκονται θαμμένοι στα χαλάσματα της παράκτιας ζώνης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ισοπεδωθεί.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε σημεία στα οποία χρειάζεται να πάμε στη Γάζα, ειδικά στη βόρεια Γάζα», δήλωσε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος του WFP για τη Μέση Ανατολή.

«Πολύ μικρή βοήθεια κατάφερε να φθάσει πέραν του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας…Νομίζω ότι συνεχίζει πραγματικά να υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε θύλακες λιμού στη Γάζα».

Η Ετέφα σημείωσε ότι υπάρχει «συστηματικός περιορισμός της πρόσβασης στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όχι μόνο για το WFP».

«Γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε τους ανθρώπους να απελπίζονται ολοένα και περισσότερο και να χάνουν την υπομονή τους περιμένοντας για διανομή τροφίμων, διότι είναι πολύ σποραδική», δήλωσε.

«Δεν τη λαμβάνουν συχνά, και δεν έχουν καμία πίστη ή εμπιστοσύνη ότι αυτές οι αυτοκινητοπομπές θα έλθουν και πάλι».

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε αυτό τον μήνα ότι οι ισραηλινές αρχές του αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα για να διανείμει βοήθεια και αυτό παρεμποδίζει συστηματικά την ανθρωπιστική επιχείρηση εκεί. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι μπλοκάρει την είσοδο της βοήθειας.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, η διανομή βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα έχει περιοριστεί και η περιοχή ήταν εντελώς αποκομμένη από την εξωτερική βοήθεια για εβδομάδες στις πρώτες φάσεις της σύγκρουσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v