Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για τα 50 δισ. στην Ουκρανία

«Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το πλαίσιο της συμφωνίας.

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για τα 50 δισ. στην Ουκρανία

Και τα 27 μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα Πέμπτη σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του συμβουλίου ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν συμφώνησε να άρει το βέτο του. Ετσι, η Ευρώπη χρηματοδοτεί την Ουκρανία, ενώ στις ΗΠΑ η βοήθεια παραμένει «παγωμένη», όπως έγραψε το Euro2day.gr.

«Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία», πρόσθεσε. «Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται», σημείωσε επίσης.

Ως μέρος της συμφωνίας, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να συζητούν την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας της Ουκρανίας κάθε χρόνο και «αν χρειαστεί» η επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, θα μπορούσε να κληθεί να προτείνει αναθεώρηση σε δύο χρόνια, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg News.

 

Η συμφωνία διασώθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, η οποία είπε ότι τα ταμεία της αδειάζουν και ότι παλεύει με την έλλειψη πυρομαχικών για να αποκρούσει τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία. Το Κίεβο εξακολουθεί να περιμένει βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη υποστηριχθεί από το Κογκρέσο.

Το επίτευγμα της Πέμπτης αποτρέπει τον διχασμό εντός της ΕΕ και την αυξανόμενη ανησυχία ότι η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο καταρρέει. Σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική στήριξη για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η αποτυχία συμφωνίας θα είχε προκαλέσει ένα σοβαρό χτύπημα στο Κίεβο και θα τροφοδοτούσε τις αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των συμμάχων του, ιδιαίτερα καθώς έχει παγώσει η αμερικανική βοήθεια στο Κογκρέσο.

Η συμφωνία εξαρτιόταν από τον Όρμπαν, ο οποίος εξόργισε τους ομολόγους του στο μπλοκ των 27 μελών. Η Ουκρανία έχει έλλειψη όπλων καθώς η εισβολή της Ρωσίας πλησιάζει στον τρίτο χρόνο. Οι αναφορές από τις πρώτες γραμμές υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία αγωνίζεται να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ μια άσχημη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του αρχιστράτηγού του, Βαλέρι Ζαλούζνι -ενισχύοντας την αίσθηση της κρίσης στο Κίεβο.

Ζελένσκι: Αποδεικνύεται η ισχυρή ενότητα της ΕΕ 

Η συμφωνία των "27" για μια βοήθεια 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία "αποδεικνύει γι΄άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την άρση του ουγγρικού βέτο στο πακέτο αυτό.

"Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη [και] από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει γι' άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X (πρώην Twitter). Η βοήθεια αυτή "θα ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, κάτι που δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v