Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση Μπορέλ να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Κάθε σπίθα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό επεισόδιο, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Σφοδρή αντίδραση κατά ΗΠΑ από Ρωσία και Χαμάς, μετά τα πλήγματα σε Ιράκ-Συρία. Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκκληση Μπορέλ να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Κάθε πλευρά οφέιλει να «αποφύγει την κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή και να καταλάβει ότι μια «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία και το Ιράκ τη χθεσινή νύχτα.

«Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε άπαντες να κατανοήσουν ότι ανά πάσα στιγμή, σ' αυτή τη σειρά επιθέσεων και αντιποίνων, μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τα αμερικανικά πλήγματα ήταν «αναμενόμενα, μάλιστα είχαν ανακοινωθεί», υπογράμμισε. «Σίγουρα, κάθε επίθεση συμβάλλει στην κλιμάκωση και οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία».

«Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εκρηκτική», τόνισε ο Μπορέλ, ερωτηθείς για τα αμερικανικά πλήγματα λίγο πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου.

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στη Γάζα, τον νότιο Λίβανο και τα πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία, ο Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης. «Η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει και μπορεί να εκραγεί», δήλωσε. «Γι’ αυτό καλούμε τους πάντες να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Παρασκευή ότι διεξήγαγαν με «επιτυχία» πλήγματα αντιποίνων που είχαν στόχο τις επίλεκτες ιρανικές δυνάμεις και φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «θα συνεχιστούν».

Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και είχε «επιτυχία», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν.

Μόσχα: Οι Αμερικανοί επιδιώκουν νέες συγκρούσεις

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία και πως η κατάσταση πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είναι προφανές πως τα αεροπορικά πλήγματα σχεδιάστηκαν επίτηδες ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση. Εξαπολύοντας επιθέσεις, σχεδόν χωρίς παύση, σε εγκαταστάσεις φερόμενων ως φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες στην περιοχή στη σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ζαχάροβα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη (23.00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι κατήγγειλε σήμερα τις επιθέσεις των ΗΠΑ ως «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Χαμάς: Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» της Μέσης Ανατολής και πως «φέρουν πλήρως την ευθύνη» για τυχόν αντίποινα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «φέρουν την ευθύνη των συνεπειών αυτής της στυγνής επίθεσης κατά του Ιράκ και της Συρίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά», ανέφερε σε ανακοίνωση στα αγγλικά η Χαμάς.

«Δηλώνουμε πως η περιοχή δεν θα βρει ούτε τη σταθερότητα ούτε την ειρήνη όσο δεν σταματούν η σιωνιστική [ισραηλινή] επίθεση, τα εγκλήματα γενοκτονίας και η εθνοκάθαρση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η οργάνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v