«Όχι» Νετανιάχου στις προτάσεις Χαμάς για εκεχειρία

Θέμα μηνών η καθολική επικράτηση του Ισραήλ, διαμηνύει, υποστηρίζοντας ότι οι «περίεργες» απαιτήσεις καθιστούν αδιέξοδες τις διαπραγματεύσεις. «Ψευτοπαλικαριές, είμαστε έτοιμοι για όλα», απαντά η παλαιστινιακή οργάνωση.

«Όχι» Νετανιάχου στις προτάσεις Χαμάς για εκεχειρία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τους όρους κατάπαυσης πυρός που πρότεινε η Χαμάς, λέγοντας ότι η «καθολική νίκη» στη Γάζα είναι δυνατή σε διάστημα μηνών.

Η αναμενόμενη απάντησή του ακολούθησε μια σειρά από αιτήματα που υπέβαλε η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών ως απάντηση σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις με την οργάνωση «δεν οδηγούν πουθενά», ενώ χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της ως «περίεργες».

«Εάν η Χαμάς θα επιβιώσει στη Γάζα, είναι θέμα χρόνου η επόμενη σφαγή», υποστήριξε.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που απέρριψε την τελευταία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δείχνουν ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Οι λεονταρισμοί και οι ψευτοπαλικαρισμοί υποδηλώνουν την πρόθεσή του να συνεχίσει τη σύγκρουση στην περιοχή», είπε ο Αμπού Ζούχρι. «Το κίνημα (Χαμάς) είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις επιλογές».

Οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών, ωστόσο, συνεχίζονται, μεταδίδει το BBC.

Νωρίτερα, Αιγύπτιος αξιωματούχος ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ θα ξεκινήσει «ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων» την Πέμπτη στο Κάιρο, αποσκοπώντας στην επίτευξη «ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας», όπως και σε μια ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων και Ισραηλινών ομήρων.

Το Κάιρο προτρέπει «τις δύο πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία» ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαβεβαιώνοντας ότι «η Αίγυπτος αναπτύσσει εντατικές και επίμονες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Καλά ενημερωμένη πηγή της Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δέχτηκε αυτό τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, με στόχο «μια εκεχειρία, το τέλος του πολέμου και μια ανταλλαγή κρατουμένων».

Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς είχε δηλώσει ότι η προτεινόμενη νέα εκεχειρία προβλέπει παύση έξι εβδομάδων στις μάχες, ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, καθώς και αύξηση της βοήθειας στη Γάζα. 'Εκτοτε, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε ότι έλαβε μια «συνολικά θετική» απάντηση από τη Χαμάς σε σχέση με «το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, δήλωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ πως ελπίζει σε μια συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, σημειώνοντας ότι μένει να γίνει «πολλή δουλειά» προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και να υπάρξει πρόοδος στη μεταφορά βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η Χαμάς ακολουθεί νέα προσέγγιση στο αίτημά της να τερματιστεί ο πόλεμος, μεταθέτοντας το ζήτημα σε μελλοντικές συνομιλίες αντί για προϋπόθεση εκεχειρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v