Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό σχέδιο για πυρηνικό όπλο στο Διάστημα κινητοποίησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ABC, η «απειλή εθνικής ασφάλειας» που προκάλεσε συναγερμό σχετίζεται με πληροφορίες για το διαστημικό πρόγραμμα των Ρώσων. Τι απαντά το Κρεμλίνο.

Ρωσικό σχέδιο για πυρηνικό όπλο στο Διάστημα κινητοποίησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και κορυφαίοι νομοθέτες στο Καπιτώλιο προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες του κοινού την Τετάρτη, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής προειδοποίησε για «απειλή εθνικής ασφάλειας» που σχετίζεται με «αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα» τόσο σοβαρή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έπρεπε να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες» σχετικά με αυτό.

Δύο πηγές του ABC ανέφεραν ότι οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με τη Ρωσία, που θέλει να στείλει ένα πυρηνικό όπλο στο Διάστημα, πιθανά προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον δορυφόρων.  Ωστόσο, «είναι πολύ ανησυχητικό και πολύ ευαίσθητο», είπε μια πηγή, αποκαλώντας το «μεγάλο θέμα».

Αν και δεν ασχολήθηκαν άμεσα με το θέμα, πολλά μέλη του Κογκρέσου περιέγραψαν γρήγορα το ζήτημα ως σοβαρό, χωρίς να προκαλέσουν συναγερμό στο κοινό. «Θα εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, όπως κάνουμε με όλα τα ευαίσθητα θέματα που είναι διαβαθμισμένα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Οχάιο Μάικ Τέρνερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η επιτροπή του «έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Ζητώ από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που απαιτούνται για την απάντηση σε αυτή την απειλή», είπε ο Τέρνερ.

Είπε ότι παρέχει πληροφορίες για το θέμα σε ασφαλή τοποθεσία σε όλα τα μέλη της Βουλής, σύμφωνα με τους κανόνες.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ότι είχε ήδη προγραμματίσει μια απόρρητη συνάντηση με την ηγεσία του Κογκρέσου πριν από το αίτημα του Τέρνερ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Κρεμλίνο: Τέχνασμα του Λευκού Οίκου τα περί «διαστημικού όπλου»

Η Ρωσία απέρριψε την Πέμπτη την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με νέες ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο διάστημα, χαρακτηρίζοντάς την "κακόβουλη κατασκευή" και τέχνασμα του Λευκού Οίκου με στόχο να κάνει τους Αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της Μόσχας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το Κογκρέσο και τους συμμάχους στην Ευρώπη σχετικά με νέες πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή, είπε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα την Τετάρτη.

Οι νέες δυνατότητες, που σχετίζονται με τις ρωσικές προσπάθειες να αναπτύξουν ένα διαστημικό όπλο, δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η πηγή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε ότι δεν θα σχολιάσει την ουσία των εκθέσεων μέχρι να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, είπε ότι η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ήταν ξεκάθαρα μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα.

"Είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με το τσιγκέλι ή με κόλπα, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι προφανές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

"Θα δούμε ποια κόλπα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος», είπε ο Peskov.

Οι New York Times και το ABC News ανέφεραν νωρίτερα ότι οι νέες πληροφορίες των ΗΠΑ σχετίζονταν με τις ρωσικές προσπάθειες να αναπτύξει ένα διαστημικό αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο. Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί η Ρωσία θα χρειαζόταν ένα πυρηνικό όπλο για να καταστρέψει έναν δορυφόρο, σημειώνει το Reuters. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v