Εμφύλιος στην κυβέρνηση Νετανιάχου, πυρά κατά Γκαντζ

Το ταξίδι του Μπένι Γκαντζ στις ΗΠΑ αφορμή για να κατηγορηθεί ως «δούρειος ίππος» από τους σκληροπυρηνικούς της κυβέρνησης. Ποια είναι η στάση της Ουάσιγκτον.

Εμφύλιος στην κυβέρνηση Νετανιάχου, πυρά κατά Γκαντζ

Οι σύμμαχοι του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιτέθηκαν στον υπουργό Μπένι Γκαντζ για μια επερχόμενη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ένδειξη αυξανόμενων εντάσεων εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.

Ο Γκαντζ, πρώην υπουργός Άμυνας που προσχώρησε στον συνασπισμό του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, είπε ότι είπε στον πρωθυπουργό την Παρασκευή τα σχέδιά του να δει ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν να «συντονίσουν τα μηνύματα που στέλνουν».

Ωστόσο, ως ένδειξη της δυσαρέσκειας του Νετανιάχου, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έλαβε εντολή να μποϊκοτάρει τις συναντήσεις του Γκαντς, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Financial Times. Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι του Νετανιάχου κατηγόρησαν τον Γκαντζ ότι ενεργούσε σαν «δούρειος ίππος» ενάντια στα ισραηλινά συμφέροντα.

Το ταξίδι πραγματοποιείται καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι ολοένα και πιο απογοητευμένος με τον Νετανιάχου, καθώς η μακροχρόνια δύσκολη σχέση τους έφτασε σε νέο χαμηλό εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Γκαντς πρόκειται να έχει συναντήσεις με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και με υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς νομοθέτες στο Καπιτώλιο.

Ο Ντούντι Αμσαλέμ, υπουργός από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου που είναι γνωστό ότι είναι κοντά στον πρωθυπουργό, επέπληξε τον Γκαντζ για παραβίαση του κυβερνητικού πρωτοκόλλου, περιγράφοντάς τον ως το πρόσωπο που πιθανώς βλέπουν οι Αμερικανοί ως «το πρόσωπο που θα ηγηθεί της διαδικασίας για ένα παλαιστινιακό κράτος και τη διακοπή των μαχών στο Γάζα».

«Μπήκατε στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για να δημιουργήσετε μια συναίνεση κατά τη διάρκεια του πολέμου... όχι για να σταματήσετε τις [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις] να κερδίσουν τον πόλεμο», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντς έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες εις βάρος του Λικούντ, με τον πρώην αρχηγό του στρατού να προηγείται σταθερά του Νετανιάχου στο ζήτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο, που χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν, έχει επανέλθει στην επιφάνεια παρά τη συνεργασία τους στην κυβέρνηση ενότητας εν καιρώ πολέμου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αύξησε την περασμένη εβδομάδα την κριτική της για την ισραηλινή επίθεση, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών εντός του κατεστραμμένου θύλακα.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το Σάββατο τις αεροπορικές ρίψεις πακέτων βοήθειας πάνω από τη Γάζα, μια κίνηση που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως άμεση αντίδραση στην αιματοχυσία της Πέμπτης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v