Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τον θάνατο του Ναβάλνι

Με αφορμή τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη φυλακή και ενόψει εκλογών στη χώρα στις 15-17 Μαρτίου, τα νέα μέτρα των Βρυξελλών θέτουν στο στόχαστρο 35 άτομα και δύο οντότητες. Παρέμβαση στην κάλπη προτείνει η χήρα Γιούλια Ναβάλναγια.

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τον θάνατο του Ναβάλνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, με αφορμή τον θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή της Αρκτικής προ ημερών.

Τα περιοριστικά μέτρα θα περιλαμβάνουν 35 άτομα και δύο οντότητες, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Bloomberg.

Η ΕΕ ενέκρινε ένα μετριοπαθές πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, το 13ο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τα εν λόγω μέτρα έθεσαν στο επίκεντρο την επιβολή των υφιστάμενων περιορισμών.

Μεταξύ των προτεινόμενων στόχων είναι αρκετοί σωφρονιστικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δικαστές, καθώς και οι σωφρονιστικές αποικίες IK-3 και IK-6, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Ο θάνατος του Ναβάλνι σηματοδότησε την εξάλειψη του πιο σημαντικού αντιπάλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου, όπου διεκδικεί πέμπτη θητεία.

Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στη Ρωσία το 2011-2012. Του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει σε προεδρικές κάλπες το 2018 λόγω καταδίκης για απάτη που, σύμφωνα με ΗΠΑ και ΕΕ, ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου αρρώστησε τον Αύγουστο του 2020 σε πτήση για Μόσχα, μετά από συνάντηση με ακτιβιστές στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας. Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε ότι δηλητηριάστηκε με τη χρήση του απαγορευμένου νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε στην απομακρυσμένη αποικία φυλακών IK-3 στα τέλη Δεκεμβρίου, από φυλακή έξω από τη Μόσχα όπου κρατούνταν. Στις 14 Φεβρουαρίου, στην τελευταία του ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ανέφερε ότι είχε καταδικαστεί σε απομόνωση για 15 μέρες, για τέταρτη φορά από την άφιξή του εκεί.

Από τη φυλακή ενθάρρυνε μέσω social media τη διοργάνωση πανεθνικής διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, προτρέποντας τους πολίτες να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα ακριβώς το μεσημέρι για να ψηφίσουν κατά του Πούτιν. Η χήρα του Γιούλια Ναβάλναγια μέσω νέου βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέπει τους Ρώσους να πραγματοποιήσουν τη μεσημεριανή κινητοποίηση-ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v