Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά από τον Μάιο ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η ανάκαμψη ήταν άνιση, καθώς η άνοδος στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ αντιστάθμισε τη βαθύτερη κάμψη στη μεταποίηση.

Πρώτη φορά από τον Μάιο ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επεκτάθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023, αλλά η ανάκαμψη ήταν άνιση, καθώς μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη άνοδος στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ αντιστάθμισε μια βαθύτερη κάμψη στη μεταποίηση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη νομισματική ένωση, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, σκαρφάλωσε στο 50,3 τον Μάρτιο από το 49,2 του Φεβρουαρίου, βελτιωμένος σε σχέση με την προκαταρκτική εκτίμηση του 49,9.

Αυτή η ανάκαμψη επανέφερε τον δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

"Επιτέλους και πάλι κάποια καλά νέα. Ο τομέας των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ βρίσκει σταδιακά τα πατήματά του, με τη δραστηριότητα να σταθεροποιείται τον Φεβρουάριο και να δείχνει σημάδια μέτριας ανάπτυξης τον Μάρτιο", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 51,5 από 50,2, πάνω από την πρώτη εκτίμηση για 51,1 και στο πιο υψηλό από τον Ιούνιο.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι η ύφεση στη μεταποίηση βάθυνε τον περασμένο μήνα, αν και παρουσίασε κάποια δειλά σημάδια ανάκαμψης.

Σε ύφεση οι επιχειρήσεις στη Γερμανία παρά το υψηλό τεσσάρων μηνών

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Γερμανίας αυξήθηκε στο 47,7 τον Μάρτιο από 46,3 τον Φεβρουάριο. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης ανέκαμψε και έφθασε σε υψηλό 4 μηνών, παρέμεινε ακόμη σε περιοχή συρρίκνωσης, κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας PMI Υπηρεσιών σημείωσε επίσης αύξηση, βγαίνοντας από την περιοχή συρρίκνωσης, στο 50,1. Ο δείκτης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών.

Η εικόνα στη Βρετανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας PMI Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε σε επεκτατικό επίπεδο τον Μάρτιο.

Ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 53,1, σημειώνοντας πτώση από το 53,8 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v