Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ισραήλ ξηλώνει αξιωματικούς για την πολύνεκρη επίθεση στη WCK

Αποστρατεύεται ο συνταγματάρχης και ο ταγματάρχης που «δεν κατάλαβαν» ότι η αυτοκινητοπομπή μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και όχι «τρομοκράτες». Επίσημη επίπληξη στον αρχηγό της Νότιας Διοίκησης.

Το Ισραήλ ξηλώνει αξιωματικούς για την πολύνεκρη επίθεση στη WCK

Ο ισραηλινός στρατός απέλυσε δύο αξιωματικούς ως υπαίτιους για την πυραυλική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της ΜΚΟ Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (World Central Kitchen) προ ημερών, που επέφερε τον θάνατο επτά εργαζομένων στην ανθρωπιστική οργάνωση.

«Το χτύπημα στα οχήματα βοήθειας ήταν βαρύ λάθος που προήλθε από μια σοβαρή αστοχία», ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σε ανακοίνωσή τους για την ολοκλήρωση της έρευνας που αφορά το περιστατικό. Οφειλόταν σε λανθασμένη αναγνώριση, λάθη στη λήψη αποφάσεων και επίθεση αντίθετη με τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας του στρατού, επισημαίνεται.

Οι αποστρατευθέντες αξιωματικοί έφεραν τον βαθμό του ταγματάρχη και συνταγματάρχη αντίστοιχα. Ο αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού Χερζί Χαλεβί απηύθυνε επίσημη επίπληξη στον αρχηγό της Νότιας Διοίκησης για τη συνολική του ευθύνη.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις Βρετανοί, ένας Παλαιστίνιος, ένας Πολωνός, ένας Αυστραλός και ένας υπήκοος ΗΠΑ-Καναδά.

Η δολοφονία προκάλεσε την οργή των συμμάχων του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «εξοργισμένος», ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες Πέμπτη είπε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Γάζας θα εξαρτηθεί από την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς Ισραήλ, με στόχο την προστασία των αμάχων.

Οι IDF δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους αναγνώρισαν δύο ενόπλους και ότι η επίθεση εγκρίθηκε αφού ένας από τους διοικητές υπέθεσε κατά λάθος ότι αυτοί βρίσκονταν μέσα στα οχήματα συνοδείας που χτυπήθηκαν.

Οι δυνάμεις δεν αναγνώρισαν ότι τα οχήματα σχετίζονταν με τη World Central Kitchen, οργάνωση για την αντιμετώπιση καταστροφών που ιδρύθηκε από τον διάσημο σεφ Χοσέ Αντρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v