Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέει το χρήμα στη Ρωσία, εκτινάσσονται τα έσοδα

Αλμα 53,5% για τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Εκτόξευση 80% για τις εισπράξεις από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ρέει το χρήμα στη Ρωσία, εκτινάσσονται τα έσοδα

Απότομη αύξηση των εσόδων της κατά το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Ρωσία, η οποία οφείλεται εν μέρει σε εφάπαξ φορολογικές πληρωμές και στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία κατέγραψε "συνεχή θετική δυναμική" στη ροή χρημάτων προς τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Τα έσοδα για τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο ανήλθαν σε 8,7 τρισ. ρούβλια (94 δισ. δολάρια), σημειώνοντας άνοδο 53,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Οι εισροές από τις μη ενεργειακές βιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση, διαμορφώνοντας "μια σταθερή βάση για την περαιτέρω προώθηση της ανόδου των εσόδων", ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών. Οι πληρωμές "εφάπαξ χαρακτήρα" συνέβαλαν σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων των τελών εξόδου που κατέβαλαν ξένες εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν ραγδαία, σχεδόν κατά 80% σε σχέση με πέρυσι, χάρη στην άνοδο των τιμών, καθώς και σε μια εφάπαξ φορολογική πληρωμή από τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Το πετρέλαιο μπρεντ διαπραγματεύεται σήμερα πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 20% από την αρχή του έτους, λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και των κλυδωνισμών στην προσφορά.

Το 2023, τα έσοδα από την ενέργεια μειώθηκαν κατά 23,9% στα 8,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια, παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2022.

Αυτό οφειλόταν εν μέρει στην απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τη Ρωσία, καθώς και στα πλαφόν της Ομάδας των Επτά, τα οποία είχαν ως στόχο να τιμωρήσουν τη χώρα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v