G7: Απαιτούμε να σταματήσει το Ιράν, έτοιμοι για μέτρα

«Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στο Ισραήλ. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν. Ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης.

G7: Απαιτούμε να σταματήσει το Ιράν, έτοιμοι για μέτρα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X.

«Με τους ηγέτες της #G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ηγήθηκε της συνεδρίασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Στο τέλος της συζήτησης, οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν έντονα την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή τους στο σραήλ.

Η G7 τόνισε την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης, καλώντας τα μέλη να απέχουν από ενέργειες που αποσκοπούν στην όξυνση της έντασης στην περιοχή.

Για το σκοπό αυτό, η G7 ζήτησε να τερματιστεί η κρίση στη Γάζα μέσω της παύσης των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς. Τέλος, εγγυήθηκαν τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η ανακοίνωση της G7

«Εμείς, οι ηγέτες της G7, καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, απέκρουσε την επίθεση.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας προς το Ισραήλ και το λαό του και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλειά του.

Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες.

Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα, μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, και παρέχοντας αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη».

Οι κινήσεις Μπάιντεν

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το Ισραήλ για την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ μπροστά την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας με drones και πυραύλους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν σε καμία ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν.

Την πληροφορία μεταφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Το Axios και το CNN γράφουν ότι το μήνυμα πέρασε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης των δυο ηγετών.

Το Axios αναφέρει ότι ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Το CNN ότι ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε καμία τέτοια αντεπίθεση.

Το Ισραήλ θα συντονίσει την απάντησή του με τους συμμάχους του, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα.

Το σχόλιο έρχεται μετά από αναφορές που έδειξαν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στο Ιράν με βιαστικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση μαζί του.

Νετανιάχου: Μαζί θα νικήσουμε 

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε την ομοβροντία ιρανικών drones και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

 

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου:

Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν —και οι πληρεξούσιοί του που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ— εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

Κατόπιν καθοδήγησής μου, για να υποστηρίξω την άμυνα του Ισραήλ, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά με συστήματα άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτικών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πυραύλους.

Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επιβεβαιώσω τη σιδηρά δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αύριο, θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν. Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις στις δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας.

Λόιντ Όστιν: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν —καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη— εναντίον του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής προς Σάββατο, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Συγκαλείται το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Πεκίνο: Αποφύγετε την κλιμάκωση

H Κίνα είναι σοβαρά προβληματισμένη από την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτόξευση ιρανικών drones, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών σε δηλώσεις του, που αναρτήθηκαν σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου.

“Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων”, ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές εκτοξεύσεις.

Αυτός ο κύκλος των εντάσεων “αποτελεί παράπλευρη συνέπεια του πολέμου στην Γάζα” και ο κατευνασμός αυτής της πολεμικής διαμάχης αποτελεί “πρώτη προτεραιότητα”, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Τραμπ: Δείχνουμε μεγάλη αδυναμία

Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ δείχνει τη «μεγάλη αδυναμία» των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια.

«Ο Θεός να ευλογεί τον λαό του Ισραήλ. Δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», επειδή «δείχνουμε τόσο μεγάλη αδυναμία», πέταξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στους οπαδούς του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v