Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βουλγαρία δεν θα καθηλώσει στο έδαφος τα MiG-29 της έως το 2028, είπε ο υπουργός Άμυνας

Τα MiG-29 θα παραμείνουν εν ενεργεία έως το 2028, εωσότου τα νέα F-16 αποκτήσουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, επισήμανε ο υπουργός Άμυνας.

Η Βουλγαρία δεν θα καθηλώσει στο έδαφος τα MiG-29 της έως το 2028, είπε ο υπουργός Άμυνας

Η Βουλγαρία δεν θα καθηλώσει στο έδαφος τα μαχητικά της MiG-29 έως το 2028, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ατάνας Ζαπριάνοφ. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι περισσότερες χώρες που έχουν αποκτήσει F-16 συνεχίζουν να χρησιμοποιούν επίσης τα MiG-29.

Ο Ζαπριάνοφ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των Επίκαιρων Ερωτήσεων, απαντώντας σε ένα ερώτημα που υπέβαλε ο βουλευτής του κόμματος BSP Ρούμεν Γκέτσεφ σχετικά με τη σύναψη δημόσιας σύμβασης από το υπουργείο Άμυνας για την αναβάθμιση και επισκευή των κινητήρων έξι MiG-29.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Αμυντικών Ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας έως το 2032, τα MiG-29 θα παραμείνουν εν ενεργεία έως το 2028, εωσότου τα νέα F-16 αποκτήσουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, επισήμανε ο υπουργός Άμυνας.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παράδοση των νέων μαχητικών θα ξεκινήσει το 2025 και η επίτευξη πλήρων επιχειρησιακών δυνατοτήτων απαιτεί επιπλέον τουλάχιστον τρία χρόνια για την εκπαίδευση των κυβερνητών. Περαιτέρω χρηματοδότηση έχει προγραμματιστεί για τη συντήρηση των κινητήρων των MiG-29 έως το 2028», δήλωσε ο Ζαπριάνοφ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των MiG-29 και Su-25, προβλέπονται λίγα περισσότερα από 13 εκατομμύρια λεβ στο σχέδιο χρηματοδότησης του υπουργείου Άμυνας για την αναβάθμιση των κινητήρων των MiG-29.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επιπλέον ότι η βουλγαρική εναέρια αστυνόμευση απαιτεί όχι λιγότερες από 1600 ώρες πτήσης, ενώ οι πιλότοι σε μαχητικά καθήκοντα έχουν πάνω από 35 ώρες πτήσης μηνιαίως. «Οι κυβερνήτες πρέπει να καταγράψουν περισσότερες ώρες πτήσης, προς το παρόν τους έχουμε περιορίσει σε αποστολές εναέριας αστυνόμευσης», είπε ο Ατάνας Ζαπριάνοφ.

Την 15η Απριλίου, σε τηλεοπτική συνέντευξη, είχε δηλώσει πως ανέμενε ότι η Βουλγαρία θα είχε οκτώ F-16 και 14 εκπαιδευμένους πιλότους για εκείνα έως το τέλος του 2025, έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ. Επτά από τα βουλγαρικά αεροσκάφη βρίσκονται στη γραμμή συναρμολόγησης, που σημαίνει ότι τα τρία εξ αυτών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024. Έως τον Μάρτιο του 2025, θα παραμείνουν στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση άλλων δύο πιλότων και 84 τεχνικών. Άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν στη Βουλγαρία το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και τα εναπομείναντα δύο θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του επόμενου χρόνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v