Οι ΗΠΑ θέλουν και αραβικά κράτη σε πολυεθνική μεταπολεμική δύναμη στη Γάζα

Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μαρόκο εξετάζουν την πρωτοβουλία. Ο Μπάιντεν ωστόσο δεν είναι πρόθυμος να στείλει αμερικανικά στρατεύματα.

Οι ΗΠΑ θέλουν και αραβικά κράτη σε πολυεθνική μεταπολεμική δύναμη στη Γάζα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παροτρύνει τα αραβικά κράτη να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος, με την ελπίδα να καλύψει το κενό στη Λωρίδα μέχρι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος παλαιστινιακός μηχανισμός ασφαλείας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει τα σχέδια αυτά με τα αραβικά κράτη. Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο εξετάζουν την πρωτοβουλία, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είναι πρόθυμος να αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα στη Γάζα, δήλωσαν Δυτικοί και Άραβες αξιωματούχοι.

«Τα αραβικά κράτη είπαν ότι θα πρέπει να είναι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οπότε οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν πώς μπορούν να ηγηθούν χωρίς να έχουν στρατιωτική δύναμη», δήλωσε Δυτικός αξιωματούχος. «Τρία αραβικά κράτη έχουν κάνει αρχικές συζητήσεις, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και το Μαρόκο, αλλά θα ήθελαν πρώτα να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ ένα παλαιστινιακό κράτος».

Άλλα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν απορρίψει την ιδέα της ανάπτυξης των δυνάμεών τους, φοβούμενοι ότι θα θεωρηθούν συνένοχοι με το Ισραήλ. Είναι επίσης επιφυλακτικά για τους κινδύνους να εμπλακούν σε μια εξέγερση στη Λωρίδα, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς από το 2007.

Ωστόσο, έχουν γίνει πιο ανοιχτοί στην ιδέα μιας διεθνούς δύναμης που θα επιχειρεί στη Γάζα, καθώς τα δυτικά και τα αραβικά κράτη αγωνίζονται να βρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί της παραμονής των ισραηλινών στρατευμάτων εκεί.

Ένα άλλο πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «προσπαθεί να αναπτύξει κάποια δυναμική για μια δύναμη σταθερότητας, αλλά η αμερικανική πολιτική είναι αρκετά σταθερή στο ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα, οπότε είναι δύσκολο γι' αυτούς να προβάλουν το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να το κάνουν άλλοι».

«Αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλοι τρόποι για να φτάσουμε εκεί, και οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει να είναι υπό αμερικανική ηγεσία», πρόσθεσε το άτομο. «Υπάρχει πολύς δρόμος για να δούμε μια αραβική δύναμη σταθερότητας στη Γάζα».

Δεν είναι επίσης σαφές σε τι θα ήταν διατεθειμένο να συμφωνήσει το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να απογοητεύονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη σύγκρουση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v