Νέες ευρωκεντρικές προτεραιότητες για την EU AID

Αναδιάρθρωση της εξωτερικής βοήθειας ύψους πολλών δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστούν στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ, να εδραιωθούν συμμαχίες με κράτη ομοϊδεάτες, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και να περιοριστεί η άφιξη μεταναστών.

Νέες ευρωκεντρικές προτεραιότητες για την EU AID

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει την παρεχόμενη εξωτερική βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με σκοπό να ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής της, σ' ένα διεθνές περιβάλλον με αυξανόμενες προκλήσεις.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή αντιμετωπίζει ένα μακρύ κατάλογο προτεραιοτήτων, με κορυφαίο τομέα την άμυνα, εν μέσω του τριετούς πολέμου στην Ουκρανία και των αποστάσεων που παίρνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θέλει να προσδώσει στην εξωτερική χρηματοδότηση περισσότερο συναλλακτικό χαρακτήρα, ανανεώνοντάς την και προκρίνοντας πιο «στοχευμένες επιλογές υπέρ των εταίρων μας», σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg.

Η αναδιάρθρωση της εξωτερικής βοήθειας αποσκοπεί στη διασφάλιση στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως στην εδραίωση συμμαχιών με κράτη ομοϊδεάτες, την εξασφάλιση πρόσβασης σε πρώτες ύλες και τον περιορισμό της άφιξης μεταναστών.

Στο προσχέδιο εγγράφου σημειώνεται επίσης ότι το εν λόγω κοινό ταμείο, παραδοσιακά γύρω στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, περιλαμβάνει ένα ξεχειλωμένο φάσμα αιτημάτων, από την πράσινη μετάβαση έως την άμυνα. Η Επιτροπή προσεχώς θα προτείνει τρόπους βελτίωσης του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού, για την περίοδο 2028-2034.

Το σχέδιο της Επιτροπής συμπίπτει με την κίνηση Τραμπ να διαλύσει την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), η οποία ετησίως διανέμει βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό. 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συλλογικά ο μεγαλύτερος χορηγός διεθνούς βοήθειας στον κόσμο, παρέχοντας σχεδόν 96 δισ. ευρώ το 2023, έναντι δαπανών 72 δισ. δολ. από πλευράς ΗΠΑ σε ξένη στήριξη.

Οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί ανταγωνίζονται με την Κίνα για επιρροή σε περιοχές πλούσιες σε πόρους, κυρίως σε Αφρική και Νότια Αμερική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v