Τα αντισυμβατικά όπλα των κεντρικών τραπεζών

Με τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη στρέφονται σε αντισυμβατικά μέτρα, ώστε να συντηρήσουν τη ροή των πιστώσεων στις οικονομίες. Η ΕΚΤ "παίρνει σειρά" την επόμενη εβδομάδα.

  • Επιμέλεια: Ντορίνα Παπαγεωργίου
Τα αντισυμβατικά όπλα των κεντρικών τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον πλανήτη στρέφονται ή μελετούν αντισυμβατικά μέτρα όπως αγορές ενεργητικών στοιχείων, ώστε να συνεχίσουν να τρέχουν οι πιστώσεις, καθώς τα περιθώρια επιβολής χαλαρότερης πιστωτικής πολιτικής έχουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τελειώσει, με τα επιτόκια να κινούνται πλέον πρακτικά σε μηδενικά επίπεδα.


Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ FEDERAL RESERVE

- Η Fed ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου ότι θα εξαγοράσει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα αξίας έως 300 δισ. δολ. στους επόμενους έξι μήνες. Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 που προχωρά σε τέτοιου είδους μηχανισμό η Fed. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου.

- Η Fed σκοπεύει επίσης να αυξήσει τις δαπάνες σε προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, με επιπλέον 750 δισ. δολ. για τις αγορές χρεογράφων με αντίκρισμα σε στεγαστικά δάνεια, ώστε οι συνολικές αγορές τέτοιων χρεογράφων να ανέλθουν φέτος στο 1,25 τρισ. δολάρια.

- Η Fed αγοράζει επίσης υψηλής βαθμολογίας τρίμηνα εταιρικά ομόλογα σε δολάρια, μέσω ειδικού μηχανισμού που έστησε γι' αυτόν τον λόγο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2009.

- Η Fed έθεσε επιπλέον σε λειτουργία μηχανισμό χρηματοδότησης για να βοηθηθούν οι πιστωτές να αντεπεξέλθουν στις δανειακές ανάγκες νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Η New York Fed πιστώνει έως 200 δισ. δολ. στους κατόχους χρεογράφων υψηλής αξιολόγησης, με αντίκρισμα σε φοιτητικά δάνεια και σε δάνεια πιστωτικών καρτών.

- Στις 6 Απριλίου η Fed ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τέσσερις άλλες κεντρικές τράπεζες, ώστε να προσφέρουν ρευστότητα σε συνάλλαγμα σε χρηματοοικονομικούς οίκους των ΗΠΑ.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει περισσότερα μη συμβατικά μέτρα στην επόμενη συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων, στις 7 Μαΐου, όπως δήλωσε ο κ. Jose-Manuel Gonzalez - Paramo, μέλος της επιτροπής επιτοκίων, στις 16 Απριλίου.

- Ο διοικητής κ. Jean-Claude Trichet έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να λάβει αντισυμβατικά μέτρα, ενώ άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ έχουν δηλώσει πως θα είναι ευεργετική μια διεύρυνση της λήξης των μηχανισμών ρευστότητας της ΕΚΤ και η κυκλοφορία χρήματος θα βελτιωνόταν με αγορές εταιρικών ομολόγων και εμπορικών χρεογράφων.

Η BANK OF ENGLAND

- Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε πρόγραμμα ύψους 75 δισ. στερλίνων (109 δισ. δολ.) για αγορές ενεργητικών με φρέσκο χρήμα. Πρόκειται κυρίως για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα.

- Η BoE ξεκίνησε αγορές βραχυπρόθεσμων εταιρικών ομολόγων στις 13 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος 50 δισ. στερλινών για αγορές εμπορικών ομολόγων.

- Τις εξαγορές αυτές διεκπεραιώνει μια νέα εταιρία, η οποία συστάθηκε γι' αυτόν τον λόγο. Η εταιρία αναλαμβάνει μεταβιβάσεις με τις συστάσεις του κεντρικού τραπεζίτη κ. Mervyn King και η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις εκ μέρους της εταιρίας.

Η BANK OF JAPAN

- Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εξαγοράσει εταιρικά ομόλογα λήξης ενός έτους αξίας έως 1 τρισ. γεν (10,35 δισ. δολ.)

- Η Bank of Japan θα αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά ένα τρίτο, στο 1,8 τρισ. γεν τον μήνα.

- Θα εγγυηθεί επίσης μια ευρεία κλίμακα δημοτικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξει τις περιφερειακές τράπεζες.

- Προσφέρει επίσης έως 1 τρισ. γεν σε κοινοπρακτικά δάνεια σε τράπεζες και αγοράζει μετοχές που κατέχουν ιαπωνικές τράπεζες αξίας έως 1 τρισ. γεν. Θα αγοραστούν μετοχές μόνο εταιρικών με βαθμολογία "ΒΒΒ-" και πάνω.

- Η BOJ αγοράζει μετοχές από τράπεζες με διεθνείς δραστηριότητες και από τράπεζες που έχουν μετοχές αξίας πάνω από τη μισή του κεφαλαίου Τier 1.

- Η BOJ σκοπεύει να πουλήσει τις μετοχές από τον Απρίλιο 2012 έως τον Σεπτέμβριο 2017.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

- Η Bank of Israel άρχισε αγορές κρατικών χρεογράφων ποικίλων τύπων και λήξεων στις δευτερογενείς αγορές στις 17 Φεβρουαρίου.

- Έχει δηλώσει ότι οι εξαγορές θα φτάσουν στο σύνολο των 15 δισ. - 20 δισ. σεκέλ Ισραήλ (4,3 - 5,8 δισ. δολάρια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο