Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοιχήματα ακόμη και για τη γρίπη των χοίρων!

Πιστέυετε ότι τα εμβόλια για τη νέα γρίπη δεν φτάνουν για όλους; Μπορείτε να κάνετε εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων; Εν όψει όξυνσης της νόσου, οι χρηματιστηριακές δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη...

Στοιχήματα ακόμη και για τη γρίπη των χοίρων!
Πιστεύετε ότι τα αποθέματα των εμβολίων δεν θα φτάσουν για να εμβολιαστούν όλοι; Θεωρείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που θα νοσήσει τον φετινό χειμώνα από γρίπη θα είναι από τη νέα γρίπη των χοίρων; Μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων από την ασθένεια; Εάν είστε σίγουροι για μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, ή ακόμη και εάν θέλετε να δοκιμάστε την τύχη σας, τότε υπάρχουν τα αντίστοιχα συμβόλαια παραγώγων τα οποία έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας στις ΗΠΑ.

Η μανία των αγορών για τη δημιουργία παραγώγων για καθετί που... κινείται επί Γης (π.χ. προβλέψεις σεισμών, επιτυχία ταινιών, τρομοκρατικά χτυπήματα, έκβαση συνομιλιών κ.ά.) δεν θα μπορούσε να μη φτάσει και στη γρίπη των χοίρων.

Το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας δημιούργησε την πλατφόρμα Iowa Electronic Markets, η οποία προσφέρει σειρά προθεσμιακά συμβόλαια, στα οποία οι επενδυτές μπορούν να στοιχηματίσουν για την πιθανότητα της εξάπλωσης του ιού, για την επάρκεια των εμβολίων και για τη θνησιμότητα στις ΗΠΑ. "Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε άλλα sites που ποντάρουν σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα. Δεν το κάνουμε, άλλωστε, για τα κέρδη. Απλώς, ενδιαφερόμαστε να εξετάσουμε την ποιότητα των προβλέψεων και τα κέρδη μας πηγαίνουν σε εκπαιδευτικές χορηγίες".

Αυτό ανέφερε στους "Financial Times" ο καθηγητής του πανεπιστημίου κ. Φόρεστ Νέλσον. Το ίδρυμα πέρυσι δημιούργησε παράγωγα για τη γρίπη των πτηνών και φέτος συνέχισε με εκείνα για τη γρίπη των χοίρων.

Στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα πρόβλεψης για τη μετάδοση του ιού, γι’ αυτό και το πανεπιστήμιο προσκάλεσε κυρίως τον ιατρικό κόσμο να καταθέσει στοιχήματα επί των παραγώγων του. Βέβαια, υπάρχει μία σημαντική παράμετρος: η ίδια έρευνα θα μπορούσε να γίνει μέσω μιας δημοσκόπησης και όχι μέσα από στοιχήματα παραγώγων. Αυτό υποδηλώνει την επενδυτική μανία των Αμερικανών.

Ήδη, αναλυτές θεωρούν ότι εν όψει του χειμώνα και της αύξησης των συμπτωμάτων της γρίπης στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου οι χρηματιστηριακές εταιρίες θα δημιουργήσουν τα σχετικά κερδοσκοπικά παράγωγα. Τα έως τώρα στοιχήματα ποντάρουν πάνω από 50% ότι τα εμβόλια δεν θα φτάσουν για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Κέντρων για τον Έλεγχο Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, από την πανδημία έχουν προσβληθεί 22 εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ περίπου 3.900 κάτοικοι της Αμερικής έχουν χάσει τη ζωή τους το διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα στην Ουκρανία ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 239, ενώ στο Μεξικό σε μία εβδομάδα σημειώθηκαν 82 θανατηφόρα κρούσματα.

Το θέμα, όμως, χρειάζεται ευρύτερη συζήτηση που σχετίζεται με τις κερδοσκοπικές μεθόδους των χρηματιστηριακών εταιριών στη διεθνή αγορά παραγώγων, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 592 τρισ. δολάρια. Πολλοί επικρίνουν τις χρηματιστηριακές, θεωρώντας ότι οι καινοτόμες ιδέες για νέους τύπους προθεσμιακών συμβολαίων ξεπερνούν τα όρια της πολιτικά ορθής συμπεριφοράς.

Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις -μεταξύ αυτών και της νυν υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον- όταν υπήρξε η ιδέα για προθεσμιακά συμβόλαια σχετικά με τις πιθανότητες τρομοκρατικών χτυπημάτων, πραξικοπημάτων ή δολοφονίας πολιτικών προσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο