Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν:"Λουκέτο" για τις προβληματικές τράπεζες

Η Κομισιόν ζητά υπερεξουσίες στη διοίκηση των προβληματικών τραπεζών και τη δικαιοδοσία να αποφασίζει το κλείσιμό τους, εάν άλλα επιθετικά μέτρα όπως η επιβεβλημένη πώληση περιουσιακών στοιχείων αποτύχουν.

Κομισιόν:Λουκέτο για τις προβληματικές τράπεζες
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει προσχέδιο προτάσεων για τον τρόπο εποπτείας και διαχείρισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου και αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών. Θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την περίπτωση της Lehman Brothers και στο οποίο οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη δεν μπορούν να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης.

Στις προτάσεις τις οποίες παρουσίασε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Michel Barnier περιλαμβάνεται η σύσταση ενός νέου οργάνου που θα έχει τη δικαιοδοσία να παρεμβαίνει επιθετικά στη διοίκηση μιας τράπεζας η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα. Θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τη διοίκηση της τράπεζας, να καταργεί τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους και να προχωρά σε επείγουσες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το προσχέδιο των προτάσεων, επίσης, ανοίγει τον δρόμο στις ευρωπαϊκές αρχές να προχωρούν στο κλείσιμο των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Οι μέτοχοι και οι πιστωτές θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου και όχι οι φορολογούμενοι», δήλωσε ο κ. Michel Barnier και συμπλήρωσε: «Καμία τράπεζα δεν πρέπει να θεωρείται “πολύ μεγάλη ή πολύ διασυνδεδεμένη” για να χρεοκοπήσει. Γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα σαφές πλαίσιο που να εξασφαλίζει ότι οι Αρχές σε όλη την Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες που έχουν προβλήματα και να χειρίζονται την πιθανή χρεοκοπία τραπεζών με μεθοδευμένο τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v