Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trichet: "Θα καταστρέψετε το ευρώ"

Δημοσίευμα της WSJ αποκαλύπτει το παρασκήνιο του τελευταίου Ecofin, όπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ φώναζε εξοργισμένος στον Nicolas Sarkozy "Θα καταστρέψετε το ευρώ", ενώ αποκαλύπτονται και οι πιέσεις που δέχθηκε η Λισσαβόνα.

Trichet: Θα καταστρέψετε το ευρώ
Λεπτομέρειες για το παρασκήνιο του κρίσιμου Ecofin της 18ης Οκτωβρίου αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal βάσει του οποίου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet φώναζε εξοργισμένος στην γαλλική αντιπροσωπεία «Θα καταστρέψετε το ευρώ», ενώ αποκαλύπτεται πως και η Πορτογαλία δέχθηκε πιέσεις ένταξης στον μηχανισμό στήριξης.

Το δημοσίευμα ξεκινά από τον προσωπικό αγώνα του 51χρονου Ιρλανδού πρωθυπουργού ο οποίος μεσούσης της τραπεζικής κρίσης αντιμετώπιζε τον δικό του Γολγοθά δίνοντας γενναία μάχη με χημειοθεραπείες ενάντια στον καρκίνο. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Lenihan ανακοίνωσε ένα πλάνο στήριξης των ιρλανδικών τραπεζών με περισσότερο δημόσιο χρήμα.

Προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με εκατοντάδες επενδυτές για να προωθήσει το σχέδιό του, για να λάβει ως απάντηση τον χλευασμό τους. «Απλώς σορτάρεται την Ιρλανδία» φώναζαν οι επενδυτές. Ακόμη και τότε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός διέψευδε την ύπαρξη ευρωπαϊκών πιέσεων για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. «Θα συνεχίσουμε το κουπί μόνοι μας» δήλωνε.

Στις 18 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο. Μόνο η γαλλική και η γερμανική αντιπροσωπεία όμως, γνώριζαν ότι η μεγάλη συμφωνία λάμβανε χώρα μίλια μακριά, στην πόλη Deauville.

"Όταν η κα. Merkel έφτασε στο Hotel Royal, ο κ. Sarkozy αγκάλιασε την Γερμανίδα καγκελάριο και την οδήγησε σε ένα μικρό σαλόνι με θέα στην Μάγχη. Η υπερκινητική 55χρονη Γερμανίδα καγκελάριος απόλαυσε το τοπίο» αναφέρει η WSJ.

Επί τάπητος τάθηκε η γερμανική πρόταση για την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών σε ενδεχόμενες κρατικές χρεοκοπίες από το 2013

«Ο κ. Sarkozy ήξερε ότι η κα. Merkel δεχόταν πιέσεις στην πατρίδα της. Εάν δεν συμφωνούσε με τα haircut, η Γερμανία μπορεί να έθετε βέτο ακόμη και στην προσωρινή στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Το ερώτημα ήταν: Τι θα συνέβαινε εάν η Γερμανία γυρνούσε την πλάτη της στην Ευρώπη» ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος και συμπληρωσε: «Κανείς δεν ήθελε να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο»

Η συμφωνία της Dauville έσκασε σαν βόμβα στο Λουξεμβούργο. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, όταν είδε το κείμενο της γαλλογερμανικής συμφωνίας εξοργίστηκε. "Θα καταστρέψετε το ευρώ" φώναξε στην γαλλική αντιπροσωπεία στο Λουξεμβούργο. Η κριτική του συνεχίστηκε κατά το δείπνο της συνόδου Κορυφής που έγινε 10 ημέρες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου.

«Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση» φέρεται να δήλωσε ο κ.Trichet. «Μάλλον νομίζετε ότι μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες» φέρεται να απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τίτλο: "Καθώς η νάρκη της Ιρλανδίας εξουδετερώθηκε, η Ευρώπη κλυδωνίζεται κατά μήκος του Ρουβίκωνα» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γαλλογερμανική συμφωνία παραδόξως θα οδηγήσει σε μία Ευρώπη με μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία.

«Η κρίση έδειξε ότι η διαδικασία του σχηματισμού ευρωπαϊκού έθνους είναι αναγκαία» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Julio Tremonti, προσθέτοντας ότι "θα πάρει χρόνο, αλλά δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε το ρολόι πίσω".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών στις 28 Νοεμβρίου, αρκετοί συμμετέχοντες πίεσαν και την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε, λέγοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v