Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Μάχες για τον έλεγχο της Zawiya

Στην πόλη Zawiya εξαπλώνονται οι μάχες, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας. Νέος πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ. Στενότερους δεσμούς με τους αντικαθεστωτικούς επιδιώκει το Λονδίνο.

Λιβύη: Μάχες για τον έλεγχο της Zawiya
Στη λιβυκή πόλη Zawiya, δυτικά της Τρίπολης, εξαπλώνονται οι μάχες, καθώς οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας.

Όπως μεταδίδει το BBC, κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν πως αντικαθεστωτικοί μαχητές δέχτηκαν επίθεση από πυροβόλα και αντιαεροπορικά όπλα, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News τα καθεστωτικά τανκ δέχονται αντεπίθεση.

Οι απώλειες είναι βαριές τόσο στη Zawiya όσο και σε άλλες πόλεις-κλειδιά. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και στη Βεγγάζη από εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών.

Εν τω μεταξύ, ο Καντάφι εξαπολύει αντεπίθεση και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς διόρισε νέο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, ο οποίος αντικαθιστά τους αντιπροσώπους που στράφηκαν εναντίον του καθεστώτος. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ουάσιγκτον θα δώσει στον νέο πρέσβη, κ. Ali Abdussalam Treki, βίζα προκειμένου να του επιτραπεί να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, ετοιμάζει ανεπίσημη διπλωματική αποστολή, η οποία θα φτάσει τις επόμενες ημέρες στη Βεγγάζη για να δημιουργήσει στενότερες επαφές με τους αντικαθεστωτικούς, όπως έγραψαν οι "Financial Times" την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους "F.T.", πάντως, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης επιμένουν πως στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα άμεσης υλικής στήριξης από το Λονδίνο προς τους αντικαθεστωτικούς και πως το διεθνές εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης καλύπτει όλη τη χώρα.

Εγκλωβισμένοι ξένοι εργάτες στη Λιβύη

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπάρχουν πολλοί ξένοι εργάτες που ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί ή να μην τους επιτρέπεται να φτάσουν στα σύνορα της Τυνησίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που περνούσαν τα σύνορα ξεπέρασε τους 100.000 την Πέμπτη, όμως την Παρασκευή μειώθηκε κάθετα.

Σύμφωνα, δε, με διεθνείς ομάδες βοήθειας, οι ξένοι αρχίζουν να φεύγουν προς την Αλγερία, καθώς οι καθεστωτικές δυνάμεις φυλάνε τις εξόδους προς την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατ. ξένοι εργάτες εργάζονται στη Λιβύη. Στοιχεία για τον ακριβή αριθμό αυτών που έφυγαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δεν υπάρχουν, ωστόσο ο ΟΗΕ ανέφερε πως την Παρασκευή περισσότεροι από 172.000 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα, "κυρίως μετανάστες εργάτες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους".

ΙΕΑ: "Εκτός" η λιβυκή παραγωγή 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), την Παρασκευή, 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την παραγωγή της Λιβύης έχουν βγει εκτός.

Η ποσότητα αυτή είναι υψηλότερη της εκτίμησης στην οποία είχε προβεί την Τετάρτη η υπηρεσία.

"Μετά την εκκένωση των δυτικών συνεργείων παραγωγής πετρελαίου, τα επίπεδα της παραγωγής της Λιβύης είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αν και οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η παραγωγή περίπου 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από το 1,6 εκατ. βαρέλια έχει σταματήσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΙΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v