Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχόμαστε πιέσεις

Ο Luis de Guindos αποσαφήνισε ότι η Μαδρίτη δεν δέχεται πιέσεις ούτε υπέρ ούτε κατά της προσφυγής για καθολική στήριξη της οικονομίας. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης στόχων για το έλλειμμα.

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχόμαστε πιέσεις
Η απόφαση μας να προσφύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για καθολική στήριξη της οικονομίας δεν θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης. Αυτό είναι το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας μία ημέρα μετά την υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s και ενώ το θέμα συζήτησης σε διεθνές επίπεδο είναι το πότε (όχι εάν) η Μαδρίτη θα προσφύγει στους "ανδρες με τα μαύρα" (όπως αποκαλούν τα στελέχη της Τρόικας στην Ισπανία).

Ο κ. Luis de Guidos δήλωσε παράλληλα πως καμία χώρα δεν ασκεί πιέσεις στην Ισπανία να προσφύγει, ενώ παράλληλα, σε καμία χώρα δεν υπάρχουν πολιτικές αντιστάσεις για αυτό το ενδεχόμενο. "Δεν υπάρχει καμία πίεση, από τη μία ή την άλλη πλευρά" δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές πως το Βερολίνο επιζητά αναβολή της ισπανικής προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης κυρίως, για εσωτερικούς λόγους καθώς η Γερμανία ατύπως βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι ήδη έτοιμο να ενεργοποιηθεί» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία το Νοέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Εάν αποδειχθεί ότι η ύφεση βαθαίνει, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξουν οι ονομαστικοί στόχοι για το έλλειμμα» κατέληξε


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο